Vom avea un al doilea val de coronavirus? Poate că da, poate că nu

0
106

Ne putem aștepta în orice moment la o creștere a cazurilor de coronavirus dacă renunțăm prea repede la măsurile de până acum, spun oficialii din sănătate. Totuși, un al doilea val important de infectări devine tot mai puțin probabil, potrivit informațiilor furnizate de Smartliving.ro

Dacă va exista, el va fi în toamnă și nu va mai face la fel de multe victime. Vom fi mult mai pregătiți în eventualitatea unui al doilea val de coronavirus, cred experții.

Loading...

Pe măsură ce tot mai multe state reușesc să controleze cu succes pandemia de coronavirus, viața noastră pare să revină la normal. Dar pericolul nu a trecut și trebuie să rămânem în gardă, spun experții. Un al doilea vârf de infecții poate să apară chiar în următoarea perioadă în țările care au renunțat prea repede la măsurile luate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, avertiza recent într-un briefing de presă Mike Ryan, director executiv în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Trebuie să fim conștienți că numărul de infectări poate crește în orice moment. Nu putem presupune că el va continua să scadă doar pentru că este pe o tendință descendentă acum și că vom avea câteva luni pentru a ne pregăti de un al doilea val. Este posibil să avem un al doilea vârf în timpul acestui prim val”, potrivit oficialului OMS. Cât despre posibilitatea unui al doilea val, Mike Ryan crede că el „poate fi o realitate pentru multe țări într-un termen de câteva luni”, după cum declara în aceeași conferință.

Scenariul optimist: al doilea val de coronavirus este puțin probabil

Specialiștii OMS nu par să fi ajuns la un consens legat de probabilitatea unui al doilea val epidemic. În aceeași organizație sunt voci care spun că acest al doilea val atât de vehiculat este puțin probabil. Maria Neira, director de sănătate publică al OMS a declarat recent pentru postul de radio Barcelona RAC-1 că modelele cu care lucrează acum experții elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea val important.

„Există mai multe modele care avansează diverse probabilităţi: de la o creștere punctuală a infectărilor până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată”, a spus oficialul, citat de cotidianul spaniol El Tiempo.

Rata de transmitere a fost diminuată atât de mult, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. „Trebuie să fim foarte prudenţi înainte de a declara că acesta este sfârşitul pandemiei, însă datele arată că, cel puţin, a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”, a explicat Maria Neira.

Ea susține că următoarele săptămâni reprezintă o perioadă „foarte critică” pentru evoluția pandemiei, odată cu eliminarea restricțiilor și cere populației multă prudență și bun simț. Responsabilul OMS a mai recomandat oamenilor să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de relaxare excesivă” şi să înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase.

Scenariul pesimist: suntem încă vulnerabili în fața virusului

O altă autoritate medicală importantă în controlul bolilor infecțioase, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), susține teoria celui de-al doilea val de coronavirus. „Întrebarea este când și cât de mare va fi el”, spunea directorul instituției, Andrea Ammon, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.

Caracteristicile virusului, dar și faptul că imunitatea colectivă este încă foarte redusă pentru a fi protejați de COVID-19 sunt argumentele pe care le aduce oficialul agenției care supraveghează și analizează bolile transmisibile din spațiul UE. „Nu vreau să creez o imagine catastrofală, dar cred că trebuie să fim realiști. Acum nu este momentul să ne relaxăm complet”, a adăugat ea.

Citește mai multe detalii despre acest subiect, aici. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...