Viorica Dăncilă la Ţebea: „Mergeţi mâine la şcoală, pe clasa întâi, să învăţaţi A, B, C, D“

0
1602
Loading...

Viorica Dăncilă s-a numărat printre candidaţii la preşedinţie veniţi la Serbările Naţionale de la Ţebea organizate duminică, 8 septembrie. După ce a participat la ceremoniile dedicate lui Avram Iancu, premierul a făcut o „baie de mulţime”, însă nu a scăpat de apostrofări.

Duminică dimineaţa, mormântul lui Avram Iancu (1824 – 1872) a fost loc de pelerinaj pentru aproape 5.000 de oameni veniţi din toate colţurile ţării, potrivit informațiilor furnizate de Adevărul.ro

Au avut loc Serbările naţionale de la Ţebea, un eveniment dedicat „Crăişorului munţilor”, liderul transilvan din timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849, omagiat în fiecare an în preajma zilei de 10 septembrie.

Serbările de la Ţebea au debutat cu un ceremonial religios la biserica din localitate, unde se află şi Complexul istoric şi locul de veci al lui Avram Iancu. Slujba a fost urmată de evocarea istorică a lui Avram Iancu, de ceremonia depunerii de coroane la mormântul său, încheiată cu defilarea Gărzii de onoare. Oaspeţii au fost invitaţi apoi la festivalul folcloric organizat în vecinătatea complexului istoric de la Ţebea.

Loading...

Printre politicienii care au profitat de aglomeraţia de la Ţebea s-a numărat premierul Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. Însoţită de un copil îmbrăcat în straie populare de vicepremierul Mihai Fifor şi de mai mulţi miniştri (Eugen Teodorovici, Daniel Breaz, Natalia Intotero, Sorina Pintea, Roxana Mânzatu, Răzvan Cuc, Radu Oprea) şi acompaniată de membrii locali ai PSD, Viorica Dăncilă s-a avântat în mulţime în drumul de la mormântul „Crăişorului munţilor” până la cortul Partidului Social Democrat.

A fost aclamată de susţinătorii ei, însă nu a scăpat însă de apostrofări şi ironii. „Mergeţi mâine la şcoală, pe clasa I, să faceţi A, B, C, D, să învăţaţi, doamnă, că habar nu aveţi”, i-a strigat un bărbat aflat în mulţime. „Tăiaţi pensiile speciale!”, i-a cerut un alt nemulţumit. „Veac nu le taie, huo, numai măriţi la bugetari, mărţi întruna”, a fost răspunsul primit, tot din mulţime. O femeie i-a cerut premierului să plece din politică, însă acesta i-a răsuns că nu vrea. Alţi oameni s-au înghesuit, însă să îşi facă fotografii Viorica Dăncilă şi să îi sărute mâinile. Serbările de la Ţebea au fost lipsite de incidente. Şi numărul participanţilor a fost mai redus faţă de anii trecuţi.

147 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, a fost înfăţişat drept unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania. Din toamna anului 1848 până în vara anului următor, Avram Iancu şi miile de români care făceau parte din Legiunea Auraria Gemina au fost implicaţi în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată atunci în conflict cu armata ungară susţinută de secui. La începutul anului 1872, starea de sănătate a lui s-a agravat. A fost internat în spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara, din cauza unei hemoragii şi a tusei chinuitoare. Acolo şi-a petrecut ultimele săptămâni din viaţă. Avram Iancu a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani, „în tinda casei unui sărac din Baia de Criş”, scria Nicolae Iorga, după mai mulţi ani în care a avut de suferit de pe urma bolilor şi pe care i-ar fi trăit în sărăcie.

Citește mai multe pe acest subiect, aici

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...