Veteranul de război Năstase Constantin, la 105 ani de viață: ”După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!”

0
395

”După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!” – Veteran de război, general de brigadă în retragere Năstase Constantin.

Potrivit informațiilor furnizate de Glasulcetatii.ro,  pe data de 3 iunie 2020, cel mai longeviv senior al orașului Miovei-Argeș, simbolul Centenarului în Argeș, veteran al celui de-al doilea Război Mondial și Cetățean de Onoare al orașului Mioveni, general de brigadă în retragere Constantin Năstase, a împlinit venerabila vârstă de 105 ani, informează plt. adj. pr.(rtr.) Dan Arsenescu, vicepreședintele A.N.V.R. Filiala Argeș.

Loading...

În anul 1934, la vârsta de 19 ani, a devenit cercetaș al Marii Legiuni a României – Cohorta ”Radu Negru” din Câmpulung Muscel, în prezent fiind membru de onoare al Centrului Local Dacia Felix.

A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară.

Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.

De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. A înființat Muzeul Cula Racovița, un loc de care a rămas foarte atașat și care îi poartă numele.

La mulți ani cu recunoștință, domnule general!

Foto: Dan Arsenescu, Vicepreședintele AMVVD Argeș

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...