USR: În Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Constanţa se pot turna filme horror. Reacția unității

0
306
Loading...

USR Constanţa a prezentat, vineri, pe Facebook, mai multe imagini cu Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, în care se pot observa paturi vechi, pereţi scorojiţi și toalete insalubre.
Sursa:

Managerului unităţii spitaliceşti, Cătălin Grasa, a precizat că acea clădire va fi reabilitată în curând, notează News.ro.

„Secţia de Psihiatrie (Palazu Mare) a Spitalului Judeţean din Constanţa arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror. Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereţi scrijeliţi cu mesaje ale fostilor pacienţi, toalete insalubre, tavane din care curge apa – un tablou de care au parte zilnic pacienţii şi cadrele medicale. România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale. Statul român este departe de a fi pregătit să îi ajute pe pacienţii cu tulburări psihice. Dar la Constanţa, situaţia este mult mai gravă. Constanţa este singurul judeţ unde nu există o secţie de bolnavi cronici”, se arată în mesajul postat de USR Constanța pe Facebook.

USR a precizat că toate judeţele care au o secţie de psihiastrie în care spitalelor judeţene au o unităţi separate de psihiastrie pentru bolnavi acuţi şi cronici.

Loading...

„Toate judeţele care au o secţie de psihiatrie în cadrul SJU au şi spitale separate de psihiatrie, cu paturi pentru bolnavi acuţi şi cronici. Spitalele de specialitate sunt situate la periferie sau în afara reşedinţelor de judeţ. Toate dispun de condiţii hoteliere, săli de sport, terapie ocupaţională şi acoperă toată patologia psihiatrică. La Constanţa nu s-a putut. Am fost conduşi de infractori care au transformat sistemul medical într-un rai al spăgilor. Este imperios necesar să investim în sănătate în anii viitori”, au mai afirmat reprezentanţii USR Constanţa.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat, pentru News.ro, că Secţia de Psihiatrie este una exterioară unităţii spitaliceşti şi îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care în anii ’50 era Casa Agronomului. El a afirmat că în curând va începe reabilitarea clădirii respective.

„Este o clădire veche, din anii ’50, o Casă a Agronomului. Am găsit formula de a putea reabilita această clădire. Avem evaluarea tehnică făcută, avem şi o sumă de 350.000 de lei pe care l-a rectificarea bugetară, în prima şedinţă a Consiliului Judeţean, o să o primim şi după licitaţie vom începe reabilitarea clădirii astfel încât până pe 31 decembrie să putem să o aducem într-o stare normală, în nişte condiţii relativ normale”, a afirmat Cătălin Grasa.

El a mai spus că pacienţii nu vor putea fi mutaţi în timpul lucrărilor şi aceştia vor fi izolaţi în perioada respectivă.

„Noi încercăm să izolăm cumva pacienţii să putem să ne desfăşurăm activitatea medicală, Activitatea medicală nu se poate opri. Marea problemă este că nu putem să mutăm pacienţii în altă parte”, a explicat managerul unităţii spitaliceşti.

Cătălin Grasa a spus că lucrările vor consta în igienizarea interioarelor, a băilor, parchetul va fi înlocuit, iar acoperişul, refăcut. El îşi doreşte realizarea unei clădiri noi în care să funcţioneze această secţie de psihiatrie.

„Dorinţa noastră este să avem o clădire nouă pentru că structura Casei Agronomului nu are nimic în comun cu structura unei secţii de psihiatrie care are nişte cerinţe standard. Dar la ora actuală nu putem, este un orizont îndepărat, vom face eforturi, dar nu numai noi ca spital, ci şi Consiliul Judeţean o să fie alături de noi, poate prin bani de la Guvern, să vedem cum se poate face o clădire nouă. Ne dorim ca aceasta să aibă o capacitate de 90 de paturi, acum sunt 70 de paturi, în care să avem şi un compartiment de psihiatrie copii pe care nu îl avem la ora actuală”, a mai afirmat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...