Un român din Marea Britanie arată că autocolantul „votat” se poate dezlipi. Mituleţu (AEP): nu există nicio posibilitate de fraudare a votului.

0
1504

Cu cinci zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, apar îndoieli serioase cu privire la votul prin corespondență. Un român stabilit în Marea Britanie arată într-o demonstrație video, postată pe pagina sa de Facebook, că autocolantul cu mențiunea „votat” poate fi dezlipit și mutat cu ușurință după preferințele celor care vor număra voturile.

Asta în ciuda faptului că în instrucțiunile primite odată cu buletinul de vot scrie clar că, odată aplicat, autocolantul nu mai poate fi dezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia. În replică, Florin Mituleţu, preşedintele AEP a explicat la Digi24 că nu există nicio posibilitate de fraudare a votului.

Loading...

Ca la Şah ! Autocolantul " Votat 2019 " nu se dezlipeste – Mult tare 🤔🤔🤔Cum o dai , cum nu ! Tot cine vrea castiga !

Publicată de Daniel Ursache pe Luni, 4 noiembrie 2019

Conform imaginilor difuzate, Daniel Ursache, din Târgu Neamţ, stabilit la Londra, dezlipeşte autocolantul cu menţiunea „Votat“ din caseta în care este înscris numele candidatului USR – Plus, autocolantul rămânînd în perfectă stare. Apoi, îl lipeşte din nou în caseta în care este înscris numele preşedintelui Klaus Iohannis şi îl dezlipeşte şi de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de vot să fie deteriorate.

Ursache a postat şi pagina pe care scrie în mod explicit că, „odată aplicat, autocolantul cu menţiunea «votat 2019 P turul 1» pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fidezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia“.

Conform art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.Astfel, plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru TURUL 1 şi până la data de 21 noiembrie 2019 pentru TURUL 2.

Referitor la această situaţie, Florin Mituleţu, preşedinte AEP, a explicat la Digi24 că instrucţiunile precizează clar că mutarea autocolantului poate deteriora buletinul de vot. Dacă cineva îl mută, o face pe propria răspundere, a adăugat el.În plus, Mituleţu a explicat că nu există nicio posibilitate de fraudare a votului, întrucât toate plicurile stau sigilate până după ora 21.00, când începe numărarea buletinelor de vot pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară.

„Lucrurile demonstrate în clip sunt destul de interesante, deoarece instrucţiunile noastre spun clar că poţi deteriora buletinul de vot dacă muţi autocolantul.Mutarea, aşa cum am văzut, e posibilă, dar din momentul în care ai băgat buletinul cu opţiunea pe un candidat, acesta pleacă sigilat către ţară. Toate buletinele pentru votul prin corespondenţă sunt deschise în aceeaşi procedură ca şi în ţară.

Surse: Adevărul.ro, Digi24.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...