ȘtiriEst: cum trăiesc oamenii în cel mai sărac judeţ al ţării, județ condus de o familie de politicieni

0
2098

Vaslui este capitala statisticilor negative. Dupa aproape 30 de ani de la Revoluție, în județul condus de PSD timpul parcă a stat în loc. Aici trăiesc cei mai mulţi români care nu au ce pune pe masă şi nici cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, potrivit ȘtiriEst.ro

Săraci, fără carte şi fără slujbe, viitorul e doar unul: condamnaţi să trăiască de pe o zi pe alta şi, poate, din ajutoare sociale. E definiţia sărăciei care străbate localităţi întregi, în special din Moldova.

Vasluiul -ținut în sărăcie de politicieni

Când pui piciorul într-un sat, nu poţi să nu te întrebi cine i-a lăsat în urma civilizaţiei. La 22 de ani, Florin munceşte cu ziua. Viaţa lui se limitează la câştigul unei zile, mereu aceeaşi. Nu are nici măcar 8 clase terminate. Ştie să cânte la trompetă, dar acum nu o mai are.

“Nu mai cânt la trompetă am dat-o pentru că mi-au trebuit banii să plec în Italia. Am opt frați mai mici și trebuie ajutați, părinții mei nu lucrează”, spune Florin. Povestea lui e şi a celorlaţi. Geta are şapte copii. Doi mai merg la şcoală. Nu lucrează şi abia se descurcă cu ce primeşte de la stat. E mare bucurie când primeşte sprijin de la Uniunea Europeană. “Nu am loc de muncă, unde să muncesc? Trăim cum putem”, spune femeia.

400 de lei. Atât are de împărţit şi Liliana în fiecare lună. Are doar două clase terminate şi nu s-a angajat niciodată. “Culeg hartiile de pe drum cu asta mă ocup. Nu am ce să fac, nu am timp de școală”, spuna fata.  Cei mai harnici îşi lucrează peticul de pământ din spatele casei.

Localități rupe de civilizație

În satul Fâstâci drumurile par a se înfunda și la figurat, nu doar la propriu. Și asta pentru că singura sursa de venit a localnicilor provine din bucăţica de pământ pe care cultivă câte ceva. În comuna Cozmeşti trăiesc o mie de familii. Primesc ajutoare sociale 160 de oameni. “Numai cu ajutorul social nu se ca face prea mult în această comunitate și nici în vreo gospodărie. Comuna Cozmești este în topul negru al judeţului Vaslui. În anii trecuţi, numărul celor care trăiau doar din ce le dădea statul a fost de două ori mai mare.

Județul condus de PSD, partid condus de Buzatu! „Noi suntem o familie de politicieni”

În ultimii 25 de ani de pe scena politică au dispărut zeci de baroni, locali. Baronul local al județului Vaslui, Dumitru Buzatu a rezistat însă. Mai mult, a devenit unul din cei mai vechi și mai puternici politicieni ai Moldovei. A fost tot timpul la Putere, iar Vasluiul a devenit județul roșu: conducerea Primăriei, Consiliului Județean, Prefecturii și a firmelor de construcții sunt  PSD. Dumitru Buzatu este și unul dintre apropiații lui Dragnea. Soția lui Buzatu e deputat, fiul – secretar de stat.In urma cu un an, fiul presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost numit secretar de stat. Buzatu a neagat arunci ca ar fi vorba de nepotism, sustinand ca fiul sau a fost sprijinit de organizatia PSD. Pe care tot el o conduce.

Numarul secretarilor de stat s-a dublat de cand au ajuns PSD si ALDE la putere. Daca pe vremea Guvernului Ciolos erau 70 de secretari de stat, acum sunt nu mai putin de 135. Printre acestia se afla numeroase rude si apropiati ai baronilor locali PSD. Tudor Buzatu, fiul presedintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, este unul dintre acestia. El a fost numit secretar de stat in aparatul de lucru al Anei Birchall, vicepremier responsabil de parteneriatele strategice.

Intrebat de Recorder ce il recomanda pe fiul sau pentru aceasta functie, Buzatu a raspuns: „Noi suntem o familie de politicieni. Dumneavoastra ati venit, v-ati luptat cot la cot, v-ati inscris si eu nu v-am promovat? Ce pot sa spun, l-a recomandat organizatia, partidul, si el doar nu era prost sa refuze”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.