Știre de ultima ora: Tudorel Toader e pe făraș!

0
67

Liderii PSD se reunesc, astăzi, în şedinţa Comitetului Executiv, pentru a-i retrage sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, susţin surse politice pentru Adevărul. Motivul: Toader a refuzat să iniţieze ordonanţa de urgenţă care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de problemele penale. Robert Cazanciuc, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae sunt cele trei nume vehiculate pentru Ministerul Justiţiei.

Update – CEX-ul PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Chiar şi Viorica Dăncilă a votat împotriva ministrului Justiţiei. Singurul care a votat în favoarea lui Toader a fost liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

Tudorel Toader nu a fost invitat la şedinţa PSD.

Dragnea şi Dăncilă au venit împreună la şedinţa PSD: Întrebată despre remanierea guvernamentală şi schimbarea ministrului Justiţiei, Viorica Dăncilă a răspuns: „Este un birou politic, vom decide în CEX. Sunt preşedinte exectiv al PSD, este normal să discut cu colegii de partid”.

La rândul lui, Dragnea a fost întrebat de ce nu a fost invitat şi Tudorel Toader la şedinţă. „Doar membrii PSD au fost chemaţi”, a răspuns Dragnea. Întrebată dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să plece din Guvern, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public”.

Potrivit unor surse politice, PSD ar putea schimba structura guvernului, astfel încât Executivul Dăncilă să primească din nou votul Parlamentului. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis ar fi obligat să accepte noii miniştri propuşi de PSD, inclusiv pe înlocuitorul lui Tudorel Toader la Justiţie. PSD mai are şi varianta remanierii simple, însă în acest caz ar sta la mâna preşedintelui Iohannis, care poate refuza un nou ministru pe motiv de legalitate sau oportunitate.

Paul Stănescu: Politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare. Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a venit la şedinţa CEX alături de Paul Stănescu, unul dintre rivalii lui Liviu Dragnea în PSD. „Tudorel Toade e un profesionist bun, are prestigiu în activitatea universitară. Cred că i se poate da o notă bună“, a spus Buzatu. Premierul Viorica Dăncilă discută cu Liviu Dragnea de mai bine de jumătate de oră în biroul liderului PSD.

Marian Oprişan: Va fi o discuţie extrem de serioasă. Articolele din Codul penal declarate constituţionale de CCR trebuiau să intre în vigoare în 45 de zile şi nu au intrat. Ministrul Justiţiei avea o imensă repsonabilitate. Înainte e CEX, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat pe Facebook un mesaj scurt în care spune că „nu este timp pentru a răspunde tuturor dezinformărilor”.

Premierul Viorica Dăncilă îl susţine pe Tudorel Toader, în ciuda presiunilor venite dinspre Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru Adevărul. Dăncilă i-a transmis în repetate rânduri liderului PSD că nu va adopta nicio ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale fără semnătura ministrului Justiţiei. Dăncilă şi Toader au avut mai multe discuţii şi au hotărât împreună să nu-şi asume ordonanţa de urgenţă cerută de partid, care l-ar scuti pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări, susţin surse din Guvern pentru „Adevărul“. Decizia „binomului“ Dăncilă-Toader a venit pe fondul criticilor extrem de dure primite de la Bruxelles, fapt ce a stârnit şi mai mult nemulţumirea lui Dragnea. „Dăncilă şi Toader au înţeles că o asemenea ordonanţă i-ar compromite definitiv. Însă presiunea lui Dragnea este extrem de mare“, susţin sursele citate.

Dragnea asmute partidul pe Dăncilă

Liviu Dragnea n-a reuşit de unul singur să o convingă pe Dăncilă să adopte ordonanţa salvatoare, aşa că a mobilizat întreg partidul. CEX-ul PSD va supune mâine la vot remanierea ministrului Justiţiei, susţin sursele citate. CEX-ul este controlat în totalitate de Liviu Dragnea, deci rezultatul este dinainte cunoscut. Liderul PSD nu se va amesteca în discuţii, ci îl va executa pe Toader cu mâna supuşilor. „Codrin Ştefănescu sau Cătălin Rădulescu vor cere demiterea lui Toader, iar Dragnea se va abţine de la vot, tocmai ca să arate că partidul a luat decizia, nu el“, susţin sursele citate.

Deşi Dăncilă este de partea lui Tudorel Toader, premierul nu va putea trece peste votul partidului. N-ar fi pentru prima dată când premierul s-ar supune CEX-ului, deşi opţiunea sa personală este complet opusă. În toamna anului trecut, Dăncilă era de partea vicepremierului Paul Stănescu, cu care avea o relaţie foarte apropiată, însă conducerea PSD a votat mazilirea lui Stănescu, aflat în conflict cu Dragnea.

Teoretic, Viorica Dăncilă ar putea să nu-l demită pe Toader, însă ar declanşa un război deschis cu Liviu Dragnea şi cu PSD. Pe de altă parte, dacă va accepta ordonanţa cerută de PSD, Dăncilă riscă să provoace mari tensiuni sociale. „Dacă dă ordonanţele cerute, oricum nu mai iese pe stradă. Nici la Videle nu mai e un loc sigur. Şi atunci nu le va da. Tot o lungeşte aşa“, a spus fostul premier Mihai Tudose la Adevărul Live.

Înlocuitori pentru Rovana Plumb şi Natalia Intotero

CEX-ul PD va mai stabili azi cine va prelua Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul pentru Românii de pretutindeni, în condiţiile în care Rovana Plumb şi Natalia Intotero vor pleca în Parlamentul European.

Lilla Boglárka Debelka, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, are mari şanse să fie avansată ministru, în locul Nataliei Intotero, susţin surse politice pentru Adevărul. Deşi ocupă funcţia de preşedinte al PSD Diaspora, Debelka a criticat dur protestul din 10 august, pe care l-a numit „anti-democratic“. O altă variantă pentru minister e Claudia Ţapardel, europarlamentar PSD.

La Fonduri Europene are mari şanse să fie instalată Roxana Mânzatu, vicepreşedinte PSD şi unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea, susţin sursele citate.

Sursa: Ziarul Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.