Școala începe cu toaleta în fundul curții

0
82
Loading...

Promisiunea făcută de cel puțin patru miniștri ai PSD – potrivit căreia toți copiii vor învăța, din acest an, la școli cu apă potabilă și canalizare – s-a dovedit mincinoasă.

În martie 2019, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, trimitea un răspuns către Cristian Buican, Secretar al Camerei Deputaților, cu privire la „situația unităților de învățământ care dețin grupuri sanitare fără apă curentă și fără canalizare“.

Situația era următoarea: numărul unităților de învățământ cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare este de 2.219, din care doar o treime au finanțare. Majoritatea covârșitoare au fost propuse pentru a fi finanțate prin PNDL – 668.

Județele cu cele mai multe școli care au toalete în exteriorul clădirii sunt în: Bacău (153), Botoșani (218), Buzău (68), Dolj (112), Gorj (57), Iași (174), Neamț (59), Olt (79), Suceava (162), Vaslui (266), Vrancea (105). Probleme sunt în județe care, tradițional, votează cu PSD și sunt conduse de puternici baroni locali: Ionel Arsene, Marian Oprișan, Paul Stănescu sau Dumitru Buzatu.

Loading...

Și Newsweek România a cerut Ministerului Educației și ministrului interimar Daniel Breaz cifrele oficiale ale școlilor „cu toatela în fundul curții“, dar solicitarea a rămas fără răspuns. Din documentul prezentat, aflăm că, în martie 2019, numărul unităților de învățământ cu toaleta „în exterior“, rămase fără finanțare, era de 1.489.

Ministrul Educației, care a și semnat documentul la care facem referire, a anunțat ulterior că a găsit bani pentru a finanța lucrările la jumătate din aceste școli.

Liviu Pop anunță triumfalist – 2021, rezolvăm!
Din 2017, doar la un număr infim de școli, 34 din 730 propuse, s-au făcut lucrări „de intervenții în vederea îmbunătățirii condițiilor igenico – sanitare“. Doar 1,5% au fost modernizate de PSD,în 18 luni. În schimb, liderii partidului s-au întrecut în promisiuni.

În „Programul de guvernare“, PSD se angajează la: „Reabilitarea / modernizarea clădirilor școlare pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU)“.

Un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică
a unei şcoli din judeţul Iaşi

Situația școlilor fără autorizație ISU este și mai îngtijorătoare: aproape 4.000. Fostul ministru al Educației, Liviu Pop a declarat că „la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior.Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile vor face ca toate unitățile școlare să aibă condiții decente pentru educația elevilor“.

Adică, prin 2021, dată care nu a convenit altor miniștri, mai ambițioși.

Orlando promite containere
În februarie 2019, ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici propunea o soluție rapidă: „Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (cu WC în curte – n.red.). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie.

Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro vor veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie“. Evident, nu s-a făcut nimic în această direcție.

Citiți mai multe pe acest subiect pe saitul newsweek.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...