Proiect de lege privind unirea cu România, depus în Parlamentul de la Chişinău

0
37

Preşedintele Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat marţi că deputaţii grupului liberal au înregistrat în parlamentul de la Chişinău un proiect de lege privind Declaraţia de Unire a Republicii Moldova cu România, relatează portalul Agora.md, preluat de Agerpres.

„(…) Cunoaştem că peste 100 de localităţi au semnat Declaraţia de unire cu România, lumea vrea asta. Noi nu rămânem surzi la solicitările cetăţenilor”, a subliniat liderul PL, Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă la Chişinău.

Partidul Liberal consideră că unirea Republicii Moldova cu România reprezintă „unica soluţie în virtutea adevărului istoric” pentru „evoluţia de mai departe a republicii, pentru ca ea să poată să adere la UE şi NATO, pentru asigurarea libertăţii, securităţii şi bunăstării populaţiei din stânga Prutului”, a declarat, la rândul său, liberalul Valeriu Munteanu, citind textul proiectului de lege respectiv.

Cu toate acestea, introducerea limbii române în Constituţie nu este agreată de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, relatează portalul Deschide.md, citând rezultatele unui sondaj IMAS.

Potrivit sondajului, realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat (PDM, la guvernare), doar 34% dintre moldoveni aprobă o astfel de iniţiativă, iar 63% se pronunţă împotrivă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16 februarie – 6 martie 2018 pe un eşantion de 1.099 de persoane, având o marjă de eroare de 3%.

Satul natal al preşedintelui moldovean Igor Dodon a votat sâmbătă o declarație simbolică de Unire cu România.  Peste 500 de localnici din Sadova, între care primarul şi mai mulţi consilieri, şi-au pus semnătura pe document. 

Numărul localităţilor care au adoptat astfel de declaraţii a ajuns acum la 106, potrivit presei moldovene. Pentru aceste iniţiative, preşedintele pro-rus a avut cuvinte dure. În opinia sa, unionismul este expresia umilinței naționale și a trădării de țară.

Luna trecută, Igor Dodon a publicat o listă cu 53 de localităţi care au semnat declaraţii de „condamnare a acţiunilor antistatale”, iar prima semnatară era chiar… Sadova. Deocamdată, preşedintele moldovean nu a comentat ce s-a întâmplat sâmbătă în satul său natal.

Sursa: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here