Planul Poliției Române să se apropie de cetățeni

0
92

Poliţia Română intră într-o amplă campanie de îmbunătăţire a imaginii, afectată în ultima vreme în special de scandalurile plăcutelor cu mesaj anti-PSD, potrivit Știrile Pro-Tv.

Conducerea instituţiei a făcut mai multe studii şi a constatat că poliţiştii trebuie să se apropie, cumva, de români. În consecinţă, a pus la cale o strategie bazată pe sfaturile unor specialişti din străinătate, ori pe cele ale unor companii de publicitate. Pentru început, mai mult poliţişti vor intra prin cafenele şi vor discuta deschis cu clienţii.

Bărbat: „Cred că sunt depăşiţi poliţiştii de la rutieră, mai ales când dirijează circulaţia, mai mult o încurcă.” Tânăr: „Nu apără oamenii, apără hoţia.” 

Femeie: „Câteodată fac abuzurile în trafic.” Șofer: „Se gândesc la bani, nu se mai gândesc că au oameni de aparat.” Bărbat: „Sunt uşor deficitari.” Șofer: „O părere foarte proastă.” Reporter: „De ce?” Șofer: „Nu dirijează traficul.” Reporter: „Ce nu fac bine?” Șofer: „Ei nu fac bine nimic.”

Pe scurt asta cred mulţi dintre români despre Poliţia Romană. Conştienţi că există aceste minusuri şefii instituţiei încearcă să schimbe ceva.

Graţiela Văduvă, şeful Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei: Noi am avut 10 consultări cu specialişti din străinătate, din ţară, cu cetăţeni, am analizat modul de comunicare şi suntem aici fiindcă acel mod de comunicare ne-a arătat că trebuie să fim mai aproape de cetăţeni. Noi vrem să arătăm că nu e chiar aşa cum se discută.”

Aşa că, în fiecare zi de marţi, de la 10.00 la 12.00, cei mai bine pregătiţi dintre poliţişti îşi vor bea cafeaua în centrul Capitalei şi vor răspunde la întrebările oamenilor.

44% dintre români spun că au încredere foarte puţină în poliţie! 

Imaginea poliţiei a avut de suferit şi din cauza ultimelor scandaluri legate de plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD pe care un bărbat le-a adus în România. Atunci, un comisar şef a stârnit un val de indignare după ce i-a îndemnat pe cei nemulţumiţi de activitatea poliţiei să apeleze la rude, vecini sau la preoţi. Un studiu făcut de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ne arată că 44% dintre români spun că au încredere foarte puţină în poliţie. Şi Eurobarometrul ne arată ca românii au mai de grabă încredere în instituţiile europene decât în cele naţionale. De exemplu, doar 35% dinter aceştia spun că au încredere în autorităţile locale.”

Gelu Duminică, sociolog: „Plătim poliţele miliţiei comuniste care a angajat oameni în anii 50 fără prea multă inteligenţă, care executau ordinele și nu distingeau binele de rău.” Marţea viitoare va fi rândul unui poliţist din serviciul analiză şi prevenire a criminalităţii să-şi bea cafeaua cu bucureştenii undeva în centrul oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.