O românca din Sfântu Gheorghe intervine în scandalul crucilor acoperite: sunteți siguri că știți adevărul?

66
36559
Loading...

Valea Uzului. Un loc minunat, unde te pierzi in natură, unde auzi doar ciripitul păsărelelor și mai vezi din când în când câinii ciobănești, ciobanii și oile, scrie Daniela Dobre, pe blogul Corbii Albi. 

Însă in Valea Uzului acum multi ani, s-au dus lupte grele și au murit mulți soldați și astfel din 1917, din perioada Imperiului Austro Ungar, există în Valea Uzului un cimitir unde inițial au fost înmormântați soldații decedați în primul război mondial, soldați maghiari din regimentul 10 de la Miskolc, după care li s-au alăturat și soldați ruși sau nemți din al doilea război mondial. Valea Uzului nu aparține de Dărmănești. Din 1917 începând, cei din Dărmănești nu au făcut nimic pentru Valea Uzului și cimitir. Nimic, până acum când s-au trezit după 102 ani să pună niște cruci.

Poza reprezintă schița cimitirului, făcută în 1917, unde apare clar, negru pe alb faptul că locul in care s-au amplasat marile cruci ortodoxe, este de fapt locul unde sunt îngropați soldații maghiari. Pe schiță, in partea stângă jos sunt cele patru rânduri cu numele soldaților (se pare că cei din Dărmănești habar nu aveau de existență ei și au crezut că fac ce vor). Crucile s-au amplasat pe rândurile 1, 3 și 4.

Loading...

Este plin internetul de ură din cauza faptului că cineva a acoperit crucile cu saci de gunoi. Ungurii sunt răi, odioși, nu-i așa? Presa, ce faceți? Cum este posibil să prezentați doar jumătate de știre? De ce prezentați doar efectul? Cauza?? Și uite așa sunteți părtași la ruptura dintre români și maghiari. Voi ăștia care acum iar ii înjurați de mama focului pe maghiari ați fost vreodată în Valea Uzului? Aveți habar ce lupte au avut loc acolo și cine a murit? Aveți habar că există în Dărmănești un cimitir in memoria eroilor români căzuți în luptă la Dărmănești? Cea mai importantă întrebare, aveți habar unde este Valea Uzului și ați auzit de acest cimitir vechi de 102 ani până acum????

Sau nu contează, hai să înjură. Eu am fost in Valea Uzului pe 26 august, când este comemorarea soldaților maghiari căzuți în luptă în al doilea război mondial. Am cunoscut și doi veterani de război (asta era undeva prin 2010, azi nu mai trăiesc din păcate) și știu exact povestea locului și a luptelor din August 1944, mi-au povestit bătrânii. Urlă internetul că ungurii au profanat mormintele „eroilor români” punând saci de gunoi pe cruci. Dragii mei, acolo sunt îngropați soldați maghiari, deci cine a profanat de fapt morminte? Nu cumva noi, punând aiurea niște cruci? Vă deranjează sacii? Îmi pare rău, ar fi trebuit să gândiți înainte să faceți asemenea lucruri. Dar hai să dăm vina pe unguri și să ne plângem eroii inexistenți. Hai sa ii judecăm și să îi crucificam, hai să îi scuipam și sa ii facem în toate felurile, asta doar pentru a ne apăra eroii inexistenți.

Loading...

66 COMENTARII

  • Cimitirul din valea uzului apartie de comuna sinmartin , jud. harghita. Acolo nu are voie sa construiasca nimen nimic fara aprobarea locala, maiales ca cimitirul e internetional unde terebuie si alte aprobari.

  • Madalin Focsa „Materialul mai documentat” este un material propagandistic nefondat. Ce legatura are cimitirul de razboi cu lupta politica actuala pentru putere? De ce nu se aminteste de documentele aflate in arhivele din Viena, etc.? Limita de judet implicit limita intre Darmanesti si Sanmartin a fost stabilit prin Legea nr.2/1968 concretizat prin documentatia elaborata de OCPGA Bacau si inregistrat la Oficiul Cadastru cu nr. 821/27.02.1971. Echivalentul se regaseste in CF Sanmartin, Partea II. In continuare in Anexa nr.49 la Hot. Guv. nr.1351/2001, la Sanmartin apare la poz.11. Centrul de Agrement Valea Uzului apartinand domeniului public al comunei.
   Sa lasam vorbele goale propagandistice. Se recomanda studierea legilor, mai concret Legea nr. 379/2003 (art.13) si altele privind tratatele internationale in domeniu.

  • Conform prevederilor Legii nr. 2/1968 privind reorganizarea teritorială a României, localitatea Valea Uzului figurează ca sat component al comunei Sânmartin. Oficiul de cadastru, Proiectare şi Gospodărirea Apelor Bacău în anul 1969 a realizat o documentatie de delimitare a hotarului dintre comuna Dărmăneşti-Bacău şi Sânmartin-Harghita. Dosarul cu documentele de delimitarea hotarului a fost înregistrat cu nr. 821 / 27. 02. 1971 în O.C.P.G.A. Această lucrare respectă în tocmai hotarul vechi, cuprins în vechile documente cadastrale şi înscrise în C.F Sânmartin, Partea II. Comuna Sânmartin deţine de toate hărţile, evidenţe cadastrale vechi, care susţine cele relatate de mai sus.

   Conform anexei nr. 49 al Hotărârii de Guvern cu nr. 1351/2001, privind Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Sânmartin, Centrul de Agrement Valea Uzului este evidenţiat in domeniul public al Comunei Sânmartin, judeţul Harghita prin poziţia 11, dar în acelaşi timp tabăra se află în domeniul public al ANT.

  • Da, cimitirul, Valea Uzului, Dârmanești-ul si Bacaul sunt in Romania. Anumite zone chiar de la 1918 incoace! Asta insa nu va da dreptul la genocid cultural, domnule stapan.

 1. Oare pe cine deranjeaza (si mai ales de ce) aceste locuri de veci in care se odihnesc acei soldati cazuti in cele 2 razboaie mondiale ? Oare de ce a disparut si in Bistrita un mormant comun cu ostasi sovietici , De ce ?Lasati-i sa se odihneasca in pace .Mai bine asezati cite 1 trandafir pe acele morminte indiferent de nationalitatea cazutilor.

  • A nuuuuu merge asa…! In Romania numai eroii tarii au dreptul la liniste! Cei straini trebuie sa dispara definitiv! Populatia maghiara si secuii trebuiesc asimilati,alungati, orasele satele lor trebuiesc transformate, aici numai ROMANII au drept la viata si moarte!….

   • Nu e doar o senzatie, dar UDMR=ul a contribuit decisiv in TOATE MANDATELE SALE la distrugerea si vanzarea tarii de catre toti ”liderii” romani care nu au urmarit interesele tarii, ci doar interesele proprii… si stim exact ce a primit UDMR-ul, si stim cat rau a facut natiei romane, mai ales prin DEFRISARILE organizare de ei, caci nu au colaborat degeaba, mereu au primit cate ceva… asa ca mucles!

   • Cine se pricepe cel mai bine la asimilare,vezi ca-ti Romani mai sunt in Ungaria ,si apoi mai vorbim,Sa va para bine ca Romani sunt Romani si nu Sarbi,Ucrainieni,Rusi etc ,sau MAGHIARI,de ce maghiari ? pentru ca nu-ar mai exista Seykchelles .Voi ca natie existati pentru ca v- au lasat Romani.PS (Eu nu sunt Roman sunt Sarb).

   • Eroii straini? Ca Avram Iancu a carui reprezentare este arsa la Sf. Gheorghe? Si by the way, imi puteti spune 3 lucruri pe care nu le puteti face in Romania pentru ca sunteti etinc ungur? Ok…suneti-mi 2. Bine, macar unul.

   • Stimate domn Erdely
    Mai spuneti-mi o tara din lumea asta in care o minoritate are partid parlamentar constituit pe baze etnice, are pozibiltati de studii de la clasa 0 la finalizarea doctoratului in limba materma si drepturi mai multe decat majoritatea. Mi se pare absolut tendentios comentariul dumneavoastra. Locuiesc in ardeal de decenii, am prieteni de toate etniile (recunosc, mai putin rroma) si niciodata nu s-a pus problema eu sunt ungur, tu esti neamt si tu roman. Tinand cont de comentariu te banuiesc a fi fiind politian sau cel putin din minoritatea din fericire tot mai minoritate a sovinilor cu capete infierbantate.

 2. Stramosii mei , bunici, strabunici, dtrastrabunici nu az intalnit in viata lor nici ún ún roman. Nu az stiut Nico un cuvant romanesc . Pe certificatele kör de nastere de afla stema ungariei.
  Rosu,album, Verde. Statul ungar arra peste ő mie de ami, statul román unasuta ani. Interesant. Románii care s.au mutat pe teritoriile unguresti de o mie ami.
  Uni dintre ei acum urla lá rudele mele Asa mergeti inapoi ön Ungaria. De unde ati venit. Frumos, nu? Oare cand vor cunoaste romanii adevarata istorie???

  • Si daca tu Gabor Maria crezi ca e normal sa traiesti in Romania si sa nu stii limba romana, e clar ca ati fost tolerate prea mult si prea tare… Nu exista tara in lumea asta unde cei de acolo te vor si tu sa nu le vorbesti limba! Cum vrei sa te intelegi cu ei? Cum sa traiesti in alta tara si sa nu vorbesti limba lor? Nu crezi ca nu e locul tau acolo? Nu crezi ca locul tau e acolo unde stii sa le vorbesti limba? Nu conteaza ce natie esti, daca nu esti capabila sa vorbesti Chineza spre exemplu, nu e normal sa traiesti in China! Nu trebuie sa traiesti neaparat in tara natala, nu zice nimeni asta, dar trebuie sa STII limba tarii in care traiesti… se numeste BUN SIMT, se numeste informare, se numeste interes, si lucrul asta iti da si acces la tot ce iti poate oferi tara in care vrei sa traiesti, indiferent care tara e aceea! Asa ca nu mai fiti tampiti si folositi-va creierul, daca aveti asa ceva in dotare! Cat despre bun simt… sunteti nesimtiti daca ma duc in sat la voi la un magazine de paine si va cer paine, si voi raspundeti cu ”nem tudom”, pe urma va scot bani exact… ca vindeti in lei (care sunt bani romanesti), dar nu vorbiti limba romana… si va arat painea cu degetul, si imi raspundeti din nou nem tudom, refuzand sa vindeti o paine? Sunteti niste jeguri in concluzie, si da, locul vostru nu e clar aici!

   • Așa este stimate domn Gnosticu Agnosticu, aici nu este locul nostru…să rămâneți cu cei ca Viorica Dăncilă, Liviu Pop, Marian Vanghelie si lista este lungă…bine că ei vorbesc corect limba română și reprezintă statul Român. Cu respect !

    • Locul vostru este, vreti sau nu, impreuna cu al nostru! Cand o sa intelegeti ca va duc de nas iudemeroii, care s-au imbogatit cu Dancila, PLM, Vanghelia si lista aia lunga a ta, atunci o sa pricepeti ca romanii sunt cei mai calzi si corecti din UE, asa cum si UE recunoaste, inclusiv C.E. de Justitie. Sau nu va place nici Europa, mai veche de, cum era, 1000 de ani?

     • Pot sa-m spui de unde vine cele trei culori rosu, galben, albastru…adica unde, in ce emblema s-a a parut prima data ?

     • Vrei sa spui de stema Transilvaniei, care contine, printre altele, si culorile rosu, galben si albastru? Ma intreb ce e in capul vostru cand afirmati asa ceva in era internetului, cand in 5 sec. poti verifica astfel de afirmatii?

    • astia pe care ia-i enumerat tu sunt cei cu care udmr ul vostru colaboreaza in distrugerea acestei tari. Cei mai multi romani nu vor anomaliile despre care ai scirs. Nu stiti romana, e loc in China si ptr voi. Aici este Romania, va place bine, nu iarasi bine

   • Ba da , exista …În Statele Unite ale Americii, nu există nici o limbă oficială definită de guvernul federal-Statele membre individuale pot decide cu privire la această chestiune în mod independent. 28 din 50 de state au declarat limba engleză ca limbă oficială (sau Hawaiin în Hawaii, franceză în Louisiana, spaniolă în New Mexico), și 22, cu nici o limbă oficială.

    • Menasagh, ce tampenii vorbesti! Franceza in Louisiana… In TOATE statele lor limba oficiala este engleza, iar in UNELE state exista si alte limbi SECUNDARE, desigur tot oficiale sunt.

   • Ai pomenit de mia de ani de cind exista Ungaria.Dupa batalia de la Mohacs din 1526,aproximativ 400 de ani Ungaria nu a existat!In acersti 400 de ani,partea de est,inclusiv Budapesta,a fost pasalic turcesc,partea vestica a fost inclusa in Imperiul Habsburgic.Abia in 1868,habsburgii si-au facut mila si au denumit Imperiul Habsburgic,Austro-Ungar!Abia in 1920 a fost recunoscuta Ungaria ca stat,dupa Tratatul de la Trianon,cel pe care-l contesta conducerea actuala a Ungariei.Disparitia Tratatului de la Trianon ar duce si la disparitia Ungariei ca stat!

   • Gabor Maria, aceste ”evenimente” nu se puteau întâmpla în Serbia, Slovacia sau Ucraina. România are una dintre cele mai tolerante populații din lume, poate chiar prea proști de toleranți. În orice caz, istoria a demonstrat ca și în cazul anului 1919 când Ungaria, sub conducerea lui BELA KUN, a âncercat să invadeze România, dar a avut de suferie o rușinoasă înfrângere cu ridicarea celebrelor opinci pe catargul parlamentului din Budapesta. Chiar istorici! unguri nu vă confirmă aberațiile!

    • Vezi sa nu-ti dea lacrimile de atat bunatate. Din 1918 incoace implementati un program agresiv de asimilare, nimic mai mult.

   • Ei nu ma innebuni, toti cei care locuiesc in Romania trebuie sa vorbeasca perfect limba romana? Cam care ar fi pedeapsa si ce lege stabileste pedeapsa pentru necunoasterea limbii romane?

    Cand o sa vad vreun demnitar (secretar de stat, Gratiela Draghici: femeia excavator, fost ministru al educatiei, Valentin Popa: Manualele şcolare ESTE un subiect intens şi E, poate, principala sarcină a Ministrului Educaţiei, ca sa nu mai amintesc de Proasta satului, un izvor nesecat de aberatii lingvistice) demis pentru violarea flagranta si repetata a limbii romane o sa accept critici la adresa etnicilor maghiari din Romania care nu vorbesc perfect limba romana. Pana atunci, rog pe toti cei care au cosmaruri noaptea pe aceasta tema sa-i traga de urechi, prima data, pe cetatenii romani de etnie romana pentru care limba romana este o mare enigma. Incepand de la Proasta satului si terminand cu elevii de liceu carora le trebuie cinci minute sa caligrafieze o fraza de 10 cuvinte si aia cu 2, 3 greseli grave…

  • 1)Stra bunici tai faceau parte din inperiul Austu Ungar si mai bine uitate pe stema statului sa vezi ce culori aveau atunci .2)Maghiari si Unguri nu-e tot una,sunt diferiti precum tu esti Sechui si io Banatean si amandoi santem Romani ,tu Sechui si io Sarb sper ca ai priceput.

   • Radovan asta merge pe ideea ca o minciuna repetata la nesfarsit devine realitate. Singurul lucru pe care il poti vedea pe stema amintita de tine este ca incorporeaza stema Transilvaniei, nimic mai mult. Te ajuta google, amice.

  • Gabor Maria! Strabunii tai au sosit in Europa in anul 895. Daca nu stiai! Si s-au asezat pe unde au putut. Inclusiv cu forța armelor! Inclusiv pe teritoriile strabunilor mei daci, si care in anii 105-106 se luptau cu romanii pentru aceste pamanturi! Adica cu 800 de ani inainte ca ai tai starmosi, sa aterizeze pe aici! Tu insa NU vrei sa mai stii ce a fost inainte de anul 895. Românii ca națiune – să știi și tu, suntem descendentii dacilor. Iar maghiarii – sunteti descentii hunilor. Numele națiilor s-au mai schimbat – la descendentii dacilor ni se spune acum români, ir voua la descenndentii hunilor vi se spune – maghiari! Asta NU schimbă cu nimic faptul, ca noi românii – descendenții dacilor, suntem pe aceste meleaguri cu careva mii de ani, înainte ca strămoșii tăi hunii, să ajunga pe aceste meleaguri. De altfel, ca să vă reîmprospătăm memoria, ne-am gândit să revenim la vechiul nume al acestei nații și care este … Dacia! Atunci, vreau să te văd cum justifici … prezența bunicilor tăi pe aceste meleaguri.

   • Decebal,si unde a disparut limba dacica?Va lipseste istoria din 250 pana in 1000.De ce n-am invatat despre perioada asta nimic la scoala?Adevarat ca dacii au exisat,numai ca voi nu aveti nici o treaba cu ei.Nu aveti nici un monument istoric ,biserici, castele din vremea respectiva.Primii domnitori,din Moldova,si Tara Romaneasca sunt din anii 1300.

    • Decebal s-a inteles cu Romanii intr-o limba care se vorbea de mult de la Pacific pana la Nipru, unde n-au ajuns niciodata legiunile si drumurile imperiului Roman. Aceasta limba veche a fost doar formalizata de civilizatia Romana la vremea si in varianta de pe teritoriul ei sub numele de Latina. Va e greu sa acceptati asa ceva pentru ca nu suportati continuitatea pe care n-ati avut cum sa o intrerupeti desi va tot cazniti. Nu ati avut niciodata masa necesara. Dacii nu au avut nevoie de mari castele sau biserici pentru a se impune si perpetua la ei acasa. Dacii nu au avut nevoie sa invadeze vre-o regiune, spre deosebire de altii, care admit ca au venit si s-au crestinat recent.

     Eforturile de a sustine Maghiara pe o arie cat mai extinsa sunt laudabile, dar tot mai costisitoare odata cu subtierea suportului statistic, daca sunt inteles… Statistica lucreaza impotriva multimilor mici oricat de „civilizate” si „valoroase” ar fi ele in raport cu cele mari, fie pace – fie razboi. Sa ne rugam pentru pace!

  • Eu nu stie sa vorbeste bine romaneste si ma mir de ce sunt luata peste picior.Apropo pe certificatul tau de nastere ce scrie?

 3. Madam este foarte incantata de turmele și ciobanii care locuiesc acolo,ne spune chiar că a participat la o comemorare a eroilor unguri.Prin urmare,faptul că romanii care s-au dus cu George Simion și care au luat bătaie de la maghiari,nu mai contează.Suntem in țara noastră și avem tot dreptul să mergem oriunde dorim.Daca era ceva în neregula,autoritățile din Sânmartin aveau tot timpul sa clarifice in justitie din anii 90 până acum.Civilizatia maghiarilor este aia de la Ip și Trăsnea.Pana când se clarifica situația,sa dea telefoanele furate de la George Simion.

 4. Situatia incepe sa semene leit cu cea din martie 1990, care a condus la luptele de strada interetnice din 19-20 martie la Tg-Mures, pe care le-am trait pe viu. Atunci mergea vorba ca ungurii omoreau romanii in mijlocul orasului Tg-Mures, care trebuiau salvati, iar acum profaneaza morminte „prefabricate” in acel loc, si „politicianul erou”trebuie aparat. Si atunci si acum atatarea interetnica a prins la populatia ignoranta din punct de vedere a istoriei, precum si la fanaticii romani, care cred tot ce spun politicienii direct interesati in conflictul interetnic romano-maghiar, din lipsa de alt speech politic. Aici ma refer la toate partidele politice fara exceptie, carora „problema”maghiara este bine venita in orice campanie electorala, sau chiar si in afara ei. Sunt partide „specializate” pentru „problema maghiara”. In acest context, orice roman cu bun simt, care cunoaste cat-de-cat istoria si tine cont de ea, este considerat „tradator de neam” de catre romanii ignoranti si fanatici. Tare mi se pare ca deznodamantul acestei situatii, creata artificial de catre Primarul din Darmanesti, probabil comandat politic pentru campania electorala pentru „mobilizare”, va fi ca cel din martie 1990 din Tg-Mures. Doamne fereste! Depinde doar de noi sa nu fie asa.

  • Iti dau dreptate in mare masura, privind posibilele urmari! Doar atat! In schimb, nu iti dau dreptate cu … prefabricarea scenariului! Da, exista un scenariu, dar nu are legatura cu partidele din Romania. Este acelasi scenariu ca in Kosovo! Cu alte cuvinte, dintr-un conflict interetnic in Romania, NU va castiga nici Romania, nici Ungaria, nici macar minoritatea maghiara din Romania. Ungaria si Romania – ca state, sunt doar 2 pioni in scenariu. Pe direct, se urmareste constituirea unui stat independent pe o parte din teritoriul Transilvaniei, atentie … independent, adica fara nici o … legatura cu Ungaria. Minoritatea maghiara este folosita doar pe post de „momeala”. Extremistii o musca usor de ambele parti, se asmut una contra celeilalte, fara sa realizeze ca ambele sunt manipulate. Statul in cauza care se urmareste a fi constituit in mod artificial, are legatura pe de o parte cu … regalitatea britanica, pe de alta parte cu sustinerea financiara … austriaca. Sa zicem un … regat, independent condus de Printul Charles – care bantuie de peste 15 ani prin Transilvania – cica ii plac gainile din Ardeal … la nebunie, are si ferme. Statul in cauza – include numitul Tinut Secuiesc, dar si zona cu aurul … Rosia Montana. Daca este posibil de realizat? Da – pe fondul unui vast conflict interetnic, gestionat pe model … Kosovo! Maghiarii vor cadea in capcana usor, crezând ca vor intra in fosta Ungarie Mare, romanii – tot la fel de usor – crezând ca au exclusiv probleme cu maghiarii. Ungaria va sustine cu tarie conflictul, considerând ca ii va reveni fostul Ardeal de Nord! Si apoi …pac, rezolutie internationala, stat independent, ONU … chestii, cu Charles mare principe guvernator si … gata! Liber la aurul de la Rosia Montana, liber la defrisat paduri. Acesta a fost scenariul si in 1990, acesta este si acum! In mod evident, ca la u astfel de scenariu, se va incheia in mod temporar cel putin, si orice conflict interetnic, atat maghiarii, cat si romanii, fiind … executanti spasiti ai tratatelor internationale.

   • Draga Decebal. Ai ridicat stacheta discutiei fata de nivelul postarilor de mai sus ale diversilor indivizi mai mult sau mai putin „cunoscatori” ai istoriei ungurilor si ai locului, care au deraiat rau de tot in acest subiect al mormintelor. Mai mult de atat, ai trecut de la istorie (ca in raspunsul tau lui Gabor Maria) la viitor, ca in raspunsul catre mine. Este interesanta „teoria conspiratiei” expusa de tine, si poate ca este si plauzibila, dar nu cred ca este cazul in situatia de fata. Eu totusi cred ca in situatia de fata este vorba despre o provocare ordinara, prin amplasarea ilegala (confirmat de autoritati) ale unor cruci romanesti intr-un cimitir, in care „proprietarii” nu sunt acasa, pur si simplu din motiv electoral. Altfel de ce ar face-o chiar acum? Au mizat pe reactia secuilor (care sunt unguri sau maghiari, in atentia lui Radovan), care au raspuns provocarii primarului, care la randul lui a profanat niste mormante unguresti, amplasand cruci deasupra lor. Cine pe cine a profanat depinde din ce parte privesti lucrurile, sau de ce nationalitate esti, si ce vrei sa crezi, nu-i asa? Discutii despre cine a fost primul pe meleagurile acestea este hilar, pentru ca in cazul de fata se cunoaste exact istoria si proprietarul cimitirului. Situatia de fata seamana cu situatia in care tu te duci la lucru in Spania, lasi casa goala si incuiata, si cand te intorci vezi ca cineva s-a mutat la tine in casa. Cum te simti in aceasta situatie si ce faci? Dar hai sa te intreb cateva lucruri in legatura cu teoria ta, care mi se pare interesanta: tu chiar crezi ca primarul din Darmanesti este declansatorul acestui conflict interetnic care ar duce la crearea acestui stat nou in inima Romaniei? Crezi ca EU ar permite un astfel de demers, cunoscand istoricul Kosovo? De ce ar sustine si ce ar castiga partidele romanesti dintr-un astfel de conflict, cu un astfel de deznodamant? Chiar crezi ca suntem in fata unei astfel de situatii? Oare Printul Charles stie ce-l asteapta?

    • Nu inteleg ce sustii. Din datele oficiale date publicitatii, rezulta ca cimitirul de la V. Uzului, este un cimitir militar … international. Si in care cf. unui raport din 1924, sunt inmormantati 1350 militari maghiari, austrieci, germani, italieni, rusi, sarbi si … români. In parcele … separate! (Scrie pe net, mai multe surse, vad ca acest site nu permite sa postam link-uri, dar informatiile exista peste tot pe net). Deci, este un cimitir international, existent din 1924, unde nimeni nu a scos soldati maghiari, pt. a-i inlocui cu soldati romani! Stau toti unii langa altii acolo, fiecare in parcela etniei sale! Bine? Asa ca in cazul de fațä avem de-a face cu o profanare a mormintelor exclusiv ale soldatilor … români. Mai departe aflam ca unionistul roman George Simion care s-a infatisat la cimitir sa puna pancarde tricolore la mormintele ostasilor romani, a fost luat la bataie de … 3 etnici maghiari. Unul fiind viceprimar UDMR din Sanmartin jud. Harghita pe nume Laszlo Antal. Acesta este cazul brut! Mai avem un detaliu de ultim moment: OCPI Bacau a comunicat oficial ca din punct de vedere sl terenului, cimitirul international apartine de UAT Darmanesti jud. Bacau. In fine, fiind cimitir militar, de administrare se ocupa Ministerul Apararii. Si acum, mai analizam inca o data informatiile. Ce rezulta?! Fie o banala profanare din partea unor stupizi extremisti maghiari. Fie o provocare cu surse … obscure, via UDMR. Provocare despre care partidele romanesti sunt perfect straine. Ca doar nu ordonau partidele romanesti, extremistilor maghiari sa profaneze mormintele militarilor romani, iar apoi si viceprimarului UDMR din Sanmartin, sa il bata pe nationalistul George Simion?! Nu?! Asadar, la un scenariu simplu, avem de-a face cu niste psihopati extremisti maghiari! La un scenariu complex, aceasta este provocare stil Kosovo, cu implicarea UDMR! Si este scenariu complex, pt. ca niste banali extremisti nu aveau de unde sa aiba informatii detaliate, despe acel cimitir! Mai ales ca in acea zona nu exista nici un locuitor.

     • Nu din 1924 ci din 1916. Na de atunci pana aztazi nu a pus nici un cruce pentru ca soldati roman sunt inmormantat maj jos cu vro zece km spre dormanesti. Acolo trebuia sa puna monument, cu nume nu acolo unde sunt alti inmormantat si pune cruce fara nume.

    • 1]. Link 1: Oficial! în Valea Uzului se află un cimitir militar internaţional, unde, după un raport din 1924, sunt înhumaţi 1350 de soldaţi maghiari, austrieci, germani, italieni, sârbi, ruşi şi români, în parcele separate. Primarul din Darmanesti a informat forul local că nu doreşte să deranjeze mormintele maghiare marcate, dar în spaţiul gol al cimitirului vrea să ridice o cruce de granit de 3,5 m înălţime şi 50 de cruci din beton, în memoria soldaţilor români înmormântaţi aici. Potrivit edilului şi MapN şi Ministerul Culturii i-a avizat planurile şi portofoliul apărării a contribuit chiar cu 65 de mii de lei la lucrări, care în total vor costa 300 de mii de lei. Constantin Toma a subliniat: scopul este să refacă parcela românească a cimitirului. Lucru absolut firesc, mai ales in conditiile in care si Ministerul Apararii din Ungaria, a reabilitat parcela soldatilor maghiari! https://www.hirado.hu/2019/05/03/cimitirul-din-valea-uzului-premierul-dancila-a-cerut-o-informarede-la-mapn/

     2]. Link 2: Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul … UAT Dărmănești. Deci nu apartine de Sânmartin Harghita! https://www.dantanasa.ro/exclusiv-fake-news-propagat-de-udmr-demontat-de-ocpi-bacau-cimitirul-international-valea-uzului-apartine-uat-darmanesti/

 5. …si ca sa mai citeste si alte parere …

  Octavian Berceanu
  Május 18., 17:44 ·
  Îmi cer scuze în fața voastră pentru postarea domnului Andrei Caramitru.

  Îmi cer scuze în fața concurentului la alegerile europarlamentare, George Nicolae Simion, referitor la postarea lui Andrei și îi urez succes în campanie și la alegerile viitoare.

  Îmi cer scuze în fața comunității maghiare pentru distrugerea cimitirului internațional de pe Valea Uzului.

  Am vizitat de zeci de ori acest cimitir cu cruci de lemn vechi de un secol. Ani la rând am aparat aici urșii și cerbii carpatini de puștile lacome ale braconierilor de toate etniile. Cimitirul este într-un loc izolat la care ajungi doar dacă vrei să treci Carpații prin sălbăticie. Cimitirul e din altă lume, arată ca un act de magie undeva in creierul munților. Tot locul este un sanctuar, la fiecare pas găsești în arbori și în pământ urmele războaielor.
  Sau așa arăta până când Primăria Dărmănești din județul Bacău, total ilegal și fără consultarea comunităților a plantat niște monstruozități de beton, într-un loc simbolic al comunițății maghiare și nu numai, loc aflat administrativ în județul Harghita.

  Nu e vorba de KGB, de serviciile străine, e vorba mitocănia autorităților române locale (PSD-ALDE) care profanează monumente pentru că pot și pentru că au imunitate în fața legii reprezentată de un stat corupt și părtinitor. Primăria Dărmănești avea la dispoziție sute de hectare în care să construiască acele cruci din beton armat, lipsite de orice semnificație în conștientul colectiv, rezultate ca un act naționalism de tipul PSD, mândrie și ctitorie personală a unui primar aflat la putere. Dar primarul a ales să toarne crucile din beton peste oasele amestecate ale maghiarilor, românilor, rușilor, armenilor sau a altor etnii, din cimitirul international Valea Uzului.

  Mai mult, acestă acțiune demnă de primarul de tipul ”Videanu” este susținută și de fostul președinte Băsescu, iar cei care au acoperit crucile cu saci de plastic sunt niște extremiști șovini. Domnul Băsescu nu vede pădurea din cauza parului și că singura acțiune profund extremistă și ilegală după îndepărtarea sacilor de plastic este chiar acțiunea primarului prin care a distrus un monument istoric, transformându-l într-o pădure mândră de betoane înconjurată de sălbăticia muntelui și a crucilor din lemn a celor morți pentru a satisface setea de putere a unor ”lideri”.

  Nu am vazut nicio autoritate care să-l întrebe pe primarul ALDE din Dărmănesti, județul Bacău cum a aprobat o investiție pe raza județului Harghita și mai ales asupra unui monument istoric. Aici este adevărata monstruozitate, domnule ex-președinte Băsescu, respectiv aplicarea legii în funcție de culoarea politică.

  P.S din cei aproape 1200 de soldați ingropati in cimitir, conform cu manuscrisul, cu certitudine 11 sunt români.

  P.P.S Am lucrat in periada 2007-2009- 2012 in acea zonă, adică pe suprafața dintre Dărmănești și cimitirul cu pricina. În 2007 unul dintre membrii familiei Porsche a cumpărat proprietatea Știrbei și am fost angajat ca director tehnic al companiei, In felul acesta am gestionat 6500 de hectare de pădure chiar acolo, intre cimitir și Dărmănești, teritoriu cât suprafețele sectoarelor 5 și 6, la un loc. Am exploatat păduri, am plantat păduri și am construit drumuri, am străbătut întreaga zonă de multe ori. Sunt zeci de morminte ale soldaților români care au murit în tranșee și care au fost înmormântați de camarazi în spatele liniei frontului, în gropile obuzelor peste care camarazii au pus pietre pentru ca animalele să nu sape după colegii lor. Locurile din munte, sunt cunoscute localnicilor și niciodată nu au fost sfințite sau îngrijite de primărie sau de către statul român. Cât am lucrat printre mormintele ostașilor, semnate prin movile de pietre, niciodată un utilaj, vreun coleg sau altcineva nu le-a deranjat. Există superstiția că cine le profanează pleacă repede dintre cei vii.
  Cinstirea eroilor are acolo alte conotații, iar superstiția e cea mai puternică credință atunci când muncești în adâncul pădurii.

  • menasagh. Interventia ta este fix ca nuca in perete si are conotatie de imixtiune isterica de politica romaneasca! Ce tot o invartim si sucim atat? Discutam pe fond, despre un caz de … profanare! Acesta este cazul! Nu exista scuze pe lumea aceasta, in a profana morminte! Indiferent ale cui ar fi! Fondul general este la fel cat se poate de simplu! Un cimitir militar … international! Repet militar … INTERNATIONAL! Nu a fost si NU este un cimitir maghiar, ci unul … INTERNATIONAL! Care odihneste militari din … 7 natii, inclusiv cea romana! Astfel de cimitire exista in toata … lumea! Cifrele privind pe cei ingropati acolo, nu mai conteaza la absolut nimic! 896 din 1350 – adica 2/3 nici macar NU sunt identificati! Asa cum este civilizat si asa um se intampla la toate natiile, un astfel de cimitir este si … administrat! Lucru care presupune si bani, teren etc. Armatele altor natii se pot implica si aceastea financiar, asa cum a facut armata maghiara … strict pt. parcela soldatilor maghiari! Ministerul apararii din Romania a scos si acesta bani strict …. pt. parcela soldatilor romani! Terenul este alocat dupa cum demonstreaza Oficiul de Cadastru, din … localitatea Darmanesti, localitate care are si aceasta obligatii in administrare, inclusiv sa culeaga buruienile – nu doar de pe mormintele ostasilor maghiari, ci si romani, italieni, rusi si care mai zac acolo! Fiind in mod oficial un cimitir militar declarat ca INTERNATIONAL, administratorul are nu doar tot dreptul, ci si obligatia elementara morala, ca daca in viroaga de la 3 km sau pe Dealul Cucului de la 5 km, mai gaseste niste ramasite ale unor soldati decedati – indiferent de natie, sa le aduca sa se odihneasca decent in acel locas alaturi de … ceilalti! Ca doar nu facem cimitire pt. fiecare, pe orice movila si-a dat sufletul soldatul! Pana aici, totul este normal, decent, de bun simt! Acestea este tabloul general! Si apar brusc din ceata niste idioti care profaneaza … morminte. Doar pe ale ostasilor romani! Aceasta este speta! Restul cu PSD, ALDE – sunt istericale politice!

    • Nu te inteleg! In primul rand ca NU primarul din Darmanesti, a pus saci de gunoi peste crucile ostasilor romani! Ci niste psihopati de etnie … maghiara! Primarul ala a construit/amenajat/infrumusetat ceva, NU a distrus! Profanare inseamna sa … distrugi/pangaresti, NU sa … pui niste cruci unor ostasi decedatii! In al 2-lea rand, tu prezinti o lista incompleta! Pt. ca pe parcurs, pe campurile din jur, au mai fost descoperiti soldati decedati! Si vor mai fi descoperitisi in viitor. Cu ei ce faci? Daca ii ingropi tot in acel cimitir international, inseamna ca … profanezi cimitirul?! Ca fapt divers, fiind un cimititir … militar, evidenta oficiala si actualizata, apartine Ministerului Apararii din Romania! Nu din fituici scrise de … gropari! In fine, sustii ca primarul din Darmanesti nu a avut nu stiu ce …aprobare! Cred ca este vorba despre avizele alea care intarzie vesnic in Romania, de la constructii, Ministerul Cultelor etc! Birocratie romaneasca, pana se misca astia – mai trece un secol! Pt. ca ti-am mai zis, permanent sunt descoperiti pe campuri si dealuri, noi si noi, soldati ucisi in razboaie?! Ce faci cu ei pana iti vin avizele, ii tii acasa in frigider sau pe holul primariei?! Dar acum, te intreb si eu, cimitirul asa cum este el acum, are aviz de la acele institutii? Nu are, pt. ca nici NU existau acele institutii pe atunci! Si atunci, ce facem?! Ii dezgropam pe toti, aram si semanam porumb, pana emite Ministerul Cultelor nu stiu ce avize?! Ne tot cramponam de niste chestii obsesive, in loc sa ii lasam pe ostasi sa se odihneasca in pacea lor! Eu nu va inteleg de nici o culoare pe cei ca tine! Eu, de exemplu, ori de cate ori am ocazia, pun o floare si o lumanare, la orice monument al unor soldati! Nu ma intereseaza etnia lor, stiu ca toti s-au chinuit! Nu am intrebat niciodata pe nimeni, inainte sa aprind o lumanare sau sa pun o floare, daca … au sau nu aprobare acei ostasi sa … zaca acolo! Si veniti voi acum cu paganismele astea, in loc sa incercati sa rezolvati problema … decent! Pt. ca toti acei ostasi – indiferent de etnie, au murit nevinovati, din cauza unor … idioti care au declansat razboaie ucigase! Iar dupa razboaie, au aparut alti idioti care NU ii lasa sa se odihneasca in pacea lor! Aceasta este esenta!

     • Decebal, nu ai raspuns la intrebarile mele referitor la „teoria conspiratiei”, ceea ce mi se pare o tema mult mai interesanta. In ceea ce priveste asa zisa profanare de mormante, postarile sunt o discutie intre surzi. Fiecare parte se informeaza din surse diferite, nici unul dintre parti nu asculta argumentele celuilalt, fiecare crede ca are dreptate si are propriile pareri, si de fapt ce este mai trist e faptul ca daca apare o parere divergenta fata de a ta din etnia ta, persoana respectiva este considerata tradatoare, si nu este ascultata nici macar parerea ei. Suntem doua popoare cu pareri ireconciliante care se jignesc reciproc pe unde apuca, si nu vor fi prieteni pe scara larga (ca intre popoare si nu ca indivizi) niciodata pe teritoriul Romaniei. Aceasta animozitate este alimentata de catre politicieni si de ignoranta indivizilor. Din pacate asta este esenta. Eu nu particip mai departe a aceasta „discutie a surzilor”de pe acest site, pentru ca nu se rezuma la fapte ci doar pe pareri personale, care sunt subiective si patimase. Poate daca reiei tema teoriei conspiratiei, ma bag.

     • Doamne, cata rabdare ai sa le explici la astia care se incapataneaza sau se prefac ca nu inteleg.

 6. Stimată doamnă „româncă” , cum îți permiți să afirmi că în cimitirul internațional sunt „eroi inexistenți” ? Ori ai uitat că toți eroii, indiferent de ce nație sunt, trebuie respectați și pomeniți în veci? Acei oameni care au murit pentru țară, au luptat pentru ca tu să fii astăzi pe fața pământului! Nu contează de ce naționalitate au fost, contează faptul că au fost oameni cu familii , tineri ce au stat cu cu arma în mână pentru libertatea noastră!

  • Sa intele ca romanii cei buni au ridicat acum o cruce pentru eroii tuturor natiunilor prezente in cimitir? Nu domnule xenofob, nu au facut asta. Mai lasa-ne cu morala dubla.

 7. Ca o ultima nota disputa nu are nici o legatura cu mormintele cu ungurii sau romanii etc.Este o disputa axata strict pe teren.Cei din Sanmartin profitand de faptul ca in Darmanesti nu se mai facuse o cadastrare de ani buni au incercat sa impinga hotarul pana la coada lacului(de unde incepe barajul Uzului).De ce? pentru ca este o zona superba din punct de vedere turistic(si forestier)si s-ar fi putut profita de asta.Problema a fost cu primaria Darmanesti care a inceput cadastrarea in 2018 pentru a evita situatia asta,cadastrare care a inceput-ati ghicit de la Valea Uzului.Cum suprafetele au fost delimitate corect cei de la Sanmartin au avut de pierdut si era evident ca cu prima ocazie sa caute nod in papura…Eu am rude din Darmanesti ,amsi teren la Coada lacului asa ca cunosc zona mult mai bine decat aceasta doamna care ne explica ea de la 120 km cum sta treaba.Deci inainte de a ridica furci(romani) si a o arde cu tinutul secuiesc(maghiari) tineti cont ca totul se rezuma ca de obicei la bani.

 8. Minciuni specifice…
  Acolo au fost ingropati si soldati români pe langa alte natii ! Chiar asa de greu e sa re cunoasteti asta? Cimitirul a fost sub adminstrarea Societatii Cultul Eroilor din 1927 patronajul direct al Patriarhului României !!! Vedeti, pe asta nu o stiati! In schimb propagati numai agresivitate minciuni si ura impotriva românilor asa cum ati facut de cand ati navalit prin aceste locuri din stepele Asiei !!!

  • Incorect. Au trebuit sa treaca 102 ani sa va dati seama de asta? Actiunea cu cimitirul este din categoria ‘hotul striga hotii’. Eforturile voastre de eradicare a tot ce nu este roman sunt considerabile si injustificabile. Din pacate celelate natiuni nu au observat inca ticalosia fara de margini a ‘stapanilor pe veci’ in 1918…

 9. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Societatea_„Cultul_Eroilor”

   In cimitirul de la Valea Uzului au fosi ingropati si soldati români pe langa alte etnii. Acest cimitir a fost in administrarea Societatii Cultul Eroilor aflat sub patronajul patriarhului Miron Cristea,  si avea stipulat in statutul de înființare ca obiectiv principal : PASTRAREA UNEI AMINTIRI VII A TUTUROR EROILOR ROMÂNI CARE AU CAZUT PE CAMPURILE DE LUPTA ALE PRIMULUI RAZBOI MONDIAL !!!
  Asadar cat de greu le este ungurilor sa recunoasca acest fapt daca ei au indraznit inca din  1994 sa profaneze cimitirul ???
  Pentru ca ei asta stiu sa faca dintotdeauna de cand au navalit peste noi din stepele Asiei : agresivitate, minciuna, viclenie…

  • S-avem pardon, nu noi ne-am tradat aliatii in cel de-al II-lea razboi mondial. Nu noi am exportat cersetori pana si in Norvegia. Nu Ungaria este parasita pe capete de locuitorii ei pentru un trai mai bun in alte tari. Cimitirul a fost profanat in 2019, cand niste xenofobi s-au gandit sa mai faca niste valuri. In rest numai propaganda si falsitate cat cuprinde. Vezi ca traiesti intr-o lume paralela. Intre timp toti au acces la informatii, nu mai suntem inchisi in tara natiunii cele mai favorizate…

  • In vala uzului sant doua cimitíre. In cimitirul care se afla in jud H. si in care primarul darmanesti au pusz 52. cruce fara nume sunt inmormantat 8 soldati roman identificat cu nume si trei neidentificat, adica total unsprezece. In celelalt cimitir maj jos cu 10km sint inmormantat majoritati roman si alti, de ce nu au pus acolo cruce ?

 10. MULTI COMENTEAZA FARA SA CUNOASCA SITUATIA REALA ,CRUCILE ROMANILOR AU FOST PUSE PE MORMINTELE UNGURESTI,PT CA CIMITIRUL OLAHILOR E IN PARAGINA LA CATEVA SUTE DE METRI IN JOS IAR CELALAT E PUS LA PUNCT ARANJAT SI JIGODIILE NU VOR SA MUNCEASCA SA-SI FACA ALT CIMITIR, CAM ASTA E SITUATIA FARA MULTA TEORIE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...