Ni se golește țara, doamnelor și domnilor!

4
4224

Stau şi mă gândesc: de ce naiba ne-am chinuit noi prin străini, crescând copii la telefon?! La ce bun sacrificiile atâtor mame din România care-şi ţin, cu greu, copiii la şcoli de specializare?!

Irina are vreo 50 de ani, a fost profesoară-n Bacău; de ceva timp îngrijeşte o bătrână în Italia ca să-şi ţină cei doi băieţi la şcoli. Acum, de curând, au terminat amândoi studiile: unul e inginer mecanic, altul expert bancar. După o perioadă de căutări, ţepe şi depresii, ambii au plecat în Anglia. Cel mare e zidar şi celălalt şofer!

Copiii noştri!

Crescuţi cu speranţa că vor trăi mai bine decât noi!
Au terminat şcoli, au trecut examene grele, au privit viaţa cu ochi strălucitori, cu încredere! Mulţi, prea mulţi consideră că sunt iresponsabili, că nu ştiu pe ce lume trăiesc, că nu se implică politic şi social! Dar această lume, în care au venit fără voia lor, ce le oferă?! Sărăcie şi lipsuri! E suficient să ne gândim la alocaţia pentru copii, în valoare de 10 euro în România şi de peste 100 euro în mai toate ţările europene.

Copiii noştri cresc cu grija că li se termină acuarelele, că nu sunt bani pentru cărţi de citit, că dacă li se dezlipesc din nou pantofii, trebuie să aştepte o lună, nici gând să se poată apropia de cursuri de înot, de vioară sau de dans, precum semenii lor din alte ţări vecine. Ştiu că nu vor putea merge în excursiile care costă prea mult pentru buzunarul părinţilor, învaţă să reziste şi devin tineri. Gândesc că vor munci şi le va fi mai bine! Dar convingerea lor se spulberă repede!

Dau interviuri, lasă CV-uri, şi descoperă în scurt timp că nu-i vrea nimeni! Puţinele oferte de muncă cer: experienţă minim 3 ani, două limbi străine, atestate, doctorate, certificate de orice fel! Proaspeţii absolvenţi îmbătrânesc brusc!

Angajatorii, pe de altă parte, ştiu că cei ce doresc să se angajeze ar fi în stare să accepte orice: şi oferă muncă la negru, contracte pe termen de 3 luni – astfel, taxele plătite vor fi minime – iar uneori, uită să plătească! Sunt copiii noştri! Se luptă cu o societate care le cere totul, dar nu le oferă nimic! Dimpotrivă, majoritatea tinerilor se simt storşi de vlagă, scârbiţi de viaţa care ar fi trebuit să le fie frumoasă. În curând, la prima ocazie, vor pleca din ţară unde văd cu ochii! Mulţi au deja rude sau prieteni prin Italia, Germania, Anglia!

România are 5 milioane de pensionari necăjiţi, aproape 5 milioane emigranţi şi restul…Din acest rest, ni se duc tinerii, domnilor! Vor întemeia familii prin Scoţia, prin Belgia etc, vor cumpăra case acolo, vor face copii ce vor fi cu adevărat fericiţi şi nu se vor mai întoarce.

Pentru că nu vor ierta niciodată că ţara în care s-au născut i-a alungat!

Articol scris de Liliana Angheluță

4 COMENTARII

  1. Îmi pare rău sa spun asta,dar vina este a noastră,a tuturor.Asa suntem toți.Este foarte ușor sa arunci vina mereu spre alții,dar toți purtam aceasta vina.

  2. toti care pleaca afara ar trebui sa stie ca suntem priviti ca oameni de categoria a 2a sau a 3a si niciodata ca bastinasi. ar mai trebui sa stie ca acolo vor face munci pe care bastinasii le refuza sau sunt f grele, scarboase, etc. au mirajul castigului in comparatie cu cel din Romania dar acolo este un salariu de mizerie. vorba cuiva – strang ban pe ban, vin in tzara, isi fac niste casoaie pe care le este greu sa le intretina, isi mai iau d-acolo o rabla de masina si fac pe nebunii p-aici. dar pt putin timp pt. ca banii se termina si iar ajung la conditiile noastre. si asta pt ca suntem o colonie pe care o fura europa cu ajutorul tuturor politicienilor si securistilor deveniti ,,oameni de afaceri,,. iar cei care vin din ur
    ma iau exemplu de la aceste madulare scarbave de oameni.

    • Nu generalizati, doamna. Fiica mea a ales sa faca inclusiv studiile in Franta, nu este privita ca fiind de categoria a 2-a. Are un job platit onorabil, are functie in cadrul unei firme de renume – functie pe care a obtinut-o in anul doi de la angajare, si ea, o romanca, a reprezentat Franta in Coreea. Ca fiica mea sunt sute de tineri in toate domeniile.

      • Multi, multi romani corecti, capabili si demni, sunt respectati tocmai pentru ceea ce sunt ca oameni si le este recunoscuta valoarea! Aici ar fi fost slujile analfabetilor si lingailor tradatori, aliati celor care conduc tars de 29 de ani! Cu ce sa traiasca , daca parintii au trait cinstit dintr-un biet salariu si nu au vrut sa se compromita ca acei care au facut averi din aliante compromitatoare si hotii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.