Mulțumim PSD! Amenzile rutiere vor creşte spectaculos începând cu 1 ianuarie

0
554

Amenzile rutiere cresc spectaculos de astăzi, cu peste 50 la sută, din cauza conflictului politic dintre guvernul PNL condus de Ludovic Orban şi opoziţia PSD din Parlament.Legea pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie prin care punctul de amendă era înghețat și pentru anul acesta la 145 de lei a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, așa că nu poate fi promulgată. În consecință, prevederea din Codul rutier care stabilește punctul de amendă la 10 la sută din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare deja.

Amenzile rutiere cresc cu 50%. Cât este punctul de amendă
Proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie și prin care valoarea punctului de amendă era înghețată și pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, iar președintele nu îl poate promulga până la decizia Curții. Astfel, prevedera din codul rutier care stabilește punctul de amendă la 10% din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare de pe 1 ianuarie.

Pe lângă amenzile rutiere care cresc cu 50% neintrarea în vigoare a proiectului de lege va afecta și majorarea indemnizațiilor demnitarilor, care se vor mări o dată cu majorarea salariului minim. Mai mult, cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar nu va fi interzis, ceea ce înseamnă că aleșii locali vor putea solicita în voie pensii speciale. Salariul minim brut lunar va crește la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei în prezent.

În ceea ce privește punctul de amendă, prim-ministrul Ludovic Orban, declara că va lua măsuri astfel încât punctul de amendă să nu crească odată cu salariul minim pe economie. ”Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie și în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creșterea salariului minim. Vom aplica și noi această soluție, să nu creștem punctul de amendă”, a declarat Ludovic Orban, care până la urmă a fost „învins” de către PSD, la acest capitol.

În 2018 și 2019 amenzile nu au mai crescut pentru că Guvernul a venit cu legi prin care punctul de amendă a fost înghețat la nivelul anului 2017. Ei bine, chiar dacă nu ar crește salariul minim, amenzile tot vor crește, dacă nu se vine cu o nouă ordonanță de plafonare la nivelul din 2017. Practic, în 2018 și 2019 punctul de amendă a fost înghețat la 145 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...