Minciuna are picioare scurte, dar condiția este sa faci cercetări

0
261

Am văzut atât de multe manipulări pe Facebook, zilele acestea, încât am zis că e nevoie de o mini-lecție de educație media.

Astăzi, despre fotografii. Trei exemple: fotografia cu cei 2 frați, fotografia cu tunurile de apă pe protestatari, fotografia cu jandarmul gazând de aproape un protestatar.

1. Dacă ceva e prea frumos să fie adevărat, aproape mereu nu este adevărat.
2. Dacă ceva elemente din poveste nu se pupă (nu recunoaștem clădirile, sunt două tunuri de apă, deși noi am aflat/văzut că a fost doar unul, haine prea groase pentru sezon), e clar că povestea spusă nu se susține.
3. Dacă ne înfurie foarte tare, e mai bine să verificăm. E posibil să fie adevărat, dar șansele ca cineva să apese pe butoanele noastre emoționale sunt la fel de mari.

Cum verificăm?
1. Dacă folosim Chrome, click dreapta pe fotografie și selectăm „Search Google for photo”. E simplu, e ușor și, de cele mai multe ori eficient. Există, desigur, și alte moduri în care putem face „reverse search”, dar dacă începem cu acesta facem un mare pas înainte.

2. Citiți comentariile, mai mult ca sigur cineva acolo a recunoscut sau a verificat fotografia. Dacă nu, și sunteți primii care o verificați, comentați voi și spuneți că este falsă. Pe mine m-au ajutat de foarte multe ori aceste comentarii.

3. Ascultați-vă instinctul. De cele mai multe ori, creierul ne trage un semnal că e ceva în neregulă. Trăim vremuri foarte emoționale. Acestea sunt cele mai bune momente în care putem să fim manipulați. E bine să ne asigurăm că nu facem jocurile nimănui.

PS. Dacă povestea spusă de fotografie e falsă, nu contează că ne place sau ne servește. O minciună rămâne o minciună, indiferent de condiții.

Fotografie din Liban, proteste 2015
Fotografie din Bucuresti, protestele din ianuarie 2012.
Fotografie din Sofia, 2013.

Autoare postare: Cristina Lupu, jurnalist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.