Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA

0
257

Coaliția de guvernare urma să decidă astăzi dacă demarează procedurile de suspendare a preşedintelui, în cazul în care o decizie privind conducerea DNA nu este anunțată. Tăriceanu și-a delegat atribuțiile către senatorul PSD Adrian Țuțuianu, în perioada 9-11 iulie, dar a anunțat ieri că „susținem o decizie de demarare a procedurii de suspendare, dacă Klaus Iohannis refuză să respecte decizia Curții Constituționale”.

Și Liviu Dragnea declara săptămâna trecută: „Decidem în coaliție dacă mai așteptăm decizia lui Iohannis de revocare a șefei DNA. Varianta suspendării este una serioasă.”

Curtea Constituțională a admis pe 30 mai sesizarea lui Tudorel Toader, pe tema revocării șefei DNA, prin care l-a obligat pe președintele Iohannis s-o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunța declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi. A prezentat un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de „categorii de acte şi fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care i le impută şefei DNA.

Tudorel Toader a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13, DNA şi-a atribuit o competenţă pe care în fapt nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.

În 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, spunând că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

În 19 mai, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe Laura Codruţa Kovesi este unul exclusiv politic, care a dus la acest conflict de natură constituţională între cele două instituţii.

Toader a afirmat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia, şi, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

Săptămâna trecută, Kovesi a spus că nu îşi va da demisia din funcţia de procuror-şef al DNA şi nu şi-a delegat atribuţiile, într-o primă reacţie după declanşarea acestui conflict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.