Italienii arată cu degetul corupția din vămile României. Ne aduc și dovezi clare!

3
11672

Autorităţile italiene au interzis zborurile dinspre şi spre Republica Moldova, din cauza numărului mare de cazuri Covid-19. Ingenioşi, moldovenii au găsit alte metode pentru a ajunge în Italia, în pofida interdicţiilor, potrivit informațiilor furnizate de Adevărul.ro. 

Zeci de autocare cu cetăţeni moldoveni reuşesc să scape de vigilenţa autorităţilor italiene şi ajung la Roma, deşi cetăţenii Republicii Moldova sunt trecuţi pe „lista neagră” din cauza numărului mare de infectări. Jurnaliştii italieni au descoperit că autocarele trec mai întâi un prim filtru la graniţa cu România, mituindu-i pe români.

Potrivit cotidianului Il Giornale, care reia o serie de informaţii publicate anterior de La Repubblica, moldovenii plătesc câte 100 de euro la graniţa cu România, pentru a li se permite accesul. Din România, autocarele îşi continuă drumul şi ajung în cele din urmă în Occident.

„Republica Moldova este în prezent pe lista neagră a Guvernului din cauza numărul mare de infecţii cauzate de noul coronavirus. Cu toate acestea, 100 de euro şi un autobuz sunt de ajuns pentru orice moldovean pentru a ajunge la Roma şi în alte oraşe italiene”, notează sursa citată, adăugând că situaţia „a scăpat de sub control” autorităţilor italiene.

TOTUL SE FACE LA VEDERE

Jurnaliştii italieni au descoperit că pe Facebook, dar şi pe diverse site-uri de internet abundă ofertele de transport dinspre Republica Moldova spre Roma sau alte oraşe importante.

„«Transport pasageri si colete» se citeşte atât pe unele pagini de Facebook, cât şi pe cărţi de vizită distribuite, cu numere de telefon (italiene şi moldoveneşti) şi itinerarii ilustrate, ca şi cum ar fi agenţii de turism. Destinaţia preferată în Italia nu este numai Roma, ci şi Milano, Trento, Padova, Treviso şi Belluno. Pentru serviciu, sunt suficienţi 100 de euro”, menţionează sursa citată. 

În Piazzale Ezio Tarantelli, o zonă la sud de Roma, la mică distanţă de Tor di Valle, se termină drumul multor autobuze cu plăcuţe de înmatriculare din Moldova. Sosirile au loc non-stop, întrucât Roma este una dintre cele mai populare destinaţii.

„Suntem aici în fiecare sâmbătă şi duminică până la 2 după-amiaza”, a declarat unul dintre şoferii moldoveni pentru La Repubblica. Acesta dă şi detalii.

„Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul … putem intra. Costă 100 de euro, iar persoana este aici, se poate plăti şi la sosire. Plecăm miercuri din centrul oraşului Chişinău, după 36 de ore ajungem la Roma, la Anagnina, între 2 după-amiaza şi 8″, explică acesta.

ŞI AUTORITĂŢILE ITALIENE DAU DOVADĂ DE SUPERFICIALITATE

Grav este şi faptul că deşi o serie de controale sunt efectuate la Anagnina şi Tiburtina, cei care coboară pe Piazza Tarantelli nu mai sunt controlaţi. Noii veniţi coboară liniştiţi din autocar şi pleacă, unii cu cunoscuţi veniţi să-i ia cu maşina, alţii luând trenul. Şi este greu de crezut că merg în izolare, adaugă cei de la La Repubblica.

Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum s-a menţionat mai sus, poate fi constituit de verificările de la frontiera Giurgiuleşti, la graniţa Moldovei cu România, dar unii agenţi acceptă bani pentru a-i lăsa să treacă. De aici, autocarele pline cu moldoveni, dar având alte numere decât de Republica Moldova, îşi continuă liniştite drumul spre Occident.

Fiecare moldovean plăteşte între 50 şi 100 de euro pentru a fi lăsat să treacă de români, susţin jurnaliştii italieni. „Pot fi 50 de euro, dar chiar mai mult, depinde de agent şi de cât de mult şoferul decide să pună în buzunar. E vorba de cel puţin 3.000 de euro care intră în buzunarele vameşului, o sumă frumoasă. Şi odată intrat în Europa nu mai există pericol pentru moldoveni, pentru că autobuzele nu sunt niciodată oprite”.

3 COMENTARII

  1. bună ziua. fotografia este preluata din alt reportaj din Italia nicidecum in contextul dvs. nu aveți dreptul sa folosiți poza mai ales ca nu ați cerut acordul persoanei implicate…

  2. a fost facuta atunci cand soferul a fost testat ptr Covid in Tiburtina in autogara nicidecum la control ptr moldoveni veniti ilegal. verificati informatiile….

  3. „De aici, autocarele pline cu moldoveni, dar având alte numere decât de Republica Moldova, îşi continuă liniştite drumul spre Occident.”

    „În Piazzale Ezio Tarantelli se termină drumul multor autobuze cu plăcuţe de înmatriculare din Moldova.”

    Adică ba au alte numere ba au numere de Moldova?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...