Ion Iliescu, la Spitalul Elias

0
249

Fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns marţi la Spitalul Elias, din cauza unor probleme de tensiune.

În vârstă de 88 de ani, Iliescu a primit asigurări că nu e nimic grav, după ce a fost consultat de medici, anunţă stiripesurse.ro, citat de news.ro.

Fostul preşedinte al României a plecat apoi acasă. Ion Iliescu nu a mai apărut de multă vreme în spaţiul public. El a renunţat şi la postările pe blogul personal, ultima fiind din luna mai, cand a exprimat condoleanţe ca urmare a decesului fostului ministru al Integrării Europene din guvernarea PSD Hildegard Puwak.

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman, acuzaţi deja de crime împotriva umanităţii în  dosarul “Mineriada” au fost chemaţi din nou la Parchetul Militar. Procurorii le-au comunicat că numărul victimelor violenţelor din iunie 1990 e, de fapt, mai mare decât se ştia. Sunt persoane care în 90 ar fi fost reţinute abuziv şi care abia acum au fost identificate de procurori. În faţa anchetatorilor a ajuns astăzi şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu. 

O jumătate de oră a stat fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în biroul procurorului care conduce ancheta în dosarul Mineriadei. Suficient cât să afle că au fost identificate noi victime ale represaliilor din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990. Procurorii spun că el i-a chemat pe mineri la Bucureşti şi tot el le-a cerut să golească Piaţa Universităţii de demonstranţi.

„Vă mulţumesc, încă o dată, tututor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile. Că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu”, spunea Ion Iliescu în iunie 1990.

Chiar dacă explicaţiile fostului preşedinte ar putea face lumină în acest caz, Ion Iliescu este zgârcit în declaraţii atât în faţa presei, cât şi în faţa procurorilor. Şi Petre Roman a fost chemat din nou de procurori, iar după el faţă în faţă cu procurorul de caz a stat şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.

Ancheta în dosarul mineriadei a început în 1990. Procurorii au închis dosarul în 2009 şi îngropat ar fi rămas, dacă n-ar fi fost condamnările succesive la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Dosarul a fost redeschis în 2015 şi tot atunci au fost puse sub acuzare primele persoane. Alături de Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, alte 15 persoane sunt inculpate pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990. Patru persoane au murit, trei au fost rănite prin împuşcare. Peste o mie de oameni au fost bătuţi sau lipsiţi de libertate în acele zile tulburi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.