În războiul declaraţiilor privind termoscanarea, Lidl refuză să se supună

0
1664

Lidl este unul dintre primele lanţuri de magazine ce a luat o poziţie fermă împotriva termoscanării. Reprezentanţii magazinelor susţin că nu vor introduce măsura termoscanării pentru că astfel ar interzice unei anumite categorii de persoane accesul la alimente de bază.

Lidl susţine că prin interzicerea accesului celor care măsoară o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade, „se instituie o interdicţie care are consecinţe directe asupra posibilităţii unei persoane de a-şi cumpăra alimente de bază”.

Loading...

Mai mult, juriştii Lidl apreciază că obligativatea măsurării temperaturii a avut o bază legală doar în perioada 15 – 18 mai. Acum această obligaţie nu mai este prevăzută în mod expres în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020, ci doar în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii, la 26 mai. Însă, comunicatul nu echivalează cu Ordinul 874/81/2020, explică publicaţia Bugetul.ro.

Reprezentanţii lanţului german au transmis, miercuri, o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sanătăţii în care solicită mai multe clarificări, în contextul în care „au înregistrat foarte multe sesizări sau mesaje din partea societăţii civile, respectiv a clienţilor, prin care se contestă luarea temperaturii şi se reclamă încălcarea drepturilor fundamentale.”

În scrisoare, oficialii reiterează că triajul epidemiologic pe baza măsurării temperaturii corporale „instituie o interdicţie care are consecinţe directe asupra posibilităţii unei persoane de a-şi cumpăra alimente de bază.”

POLIŢIA ROMÂNĂ NU POATE SANCŢIONA SUPERMARKETURILE

În legătură cu subiectul termoscanării, Poliţia Română a precizat că nu poate aplica amenzi magazinelor, dar că, potrivit legii, există alte instituţii care pot face acest lucru.

CE SPUNE AVOCATUL POPORULUI 

Renate Weber, Avocatul Poporului, susţine că nu vede o problemă de protecţie a datelor personale la termoscanarea populaţiei la intrarea în magazine, de exemplu, şi adaugă că nu există o bază legală pentru o eventuală atacare la CCR a acestei măsuri a autorităţilor, care este aplicată şi în alte state.

Avocatul Poporului nu poate acţiona atâta timp cât măsura nu este reglementată prin lege sau prin OUG. Fiind vorba de o hotărâre, Renate Weber recomandă ca orice persoană care se consideră vătămată să se adreseze în instanţă.

Sursa știre: Adevărul.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...