Groparii Justiţiei au început să arunce vina unii pe alţii. Culisele negocierilor dintre Dragnea, Dăncilă şi Toader

0
491

La un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a dezvăluit presiunile făcute de fostul lider PSD pentru a scăpa de puşcărie. Însă e un adevăr spus doar pe jumătate: toţi liderii care au sprijinit asaltul PSD au avut grijă, strategic, să ocolească secvenţele care-i incriminau moral, politic şi juridic.

„Adevărul” întregeşte tabloul amnistiei şi graţierii cu informaţii esenţiale de culise.

La început a fost Ordonanţa 13: prima încercare a liderului PSD Liviu Dragnea de a evita puşcăria. Însă sute de mii de oameni ieşiţi în stradă au blocat intenţia Guvernului Grindeanu de a elibera infractorii.

A căzut un singur cap: ministrul Justiţiei, Florin Iordache, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. În acel context tensionat, liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au căutat un ministru tehnocrat, dar în acelaşi timp maleabil. Soluţia: Tudorel Toader, fost judecător CCR, rector al Universităţii din Iaşi.

„În februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian (deputat ALDE). Mi-a dat telefon, ne cunoşteam. Este vrâncean, a făcut liceul în acelaşi timp cu mine. A spus: <<Eu vin în numele alianţei să vă propun să deveniţi ministru>>. Zic: <<Lăsaţi-mă să mă gândesc o saptămână>>. Zice: <<Bine, dar dacă da, veniţi la Bucureşti, să vorbiţi cu domnul Tăriceanu, cu domnul de la PSD >> (Liviu Dragnea – n.r.)”, a povestit Tudorel Toader într-un interviu pentru Ion Cristoiu.

Peste o săptămână, Tudorel Toader a acceptat postul de ministru, dar a pus două condiţii. „Să nu-mi cereti sa devin membru al unui partid şi să-mi lăsaţi libertatea de decizie. Eu mi-am făcut iluzia că cu experienţa pe care o aveam, de judecător, voi putea să pun umărul la bunul mers al justiţiei. Mi s-a promis: <<Da>>. Am acceptat, am depus jurământul, am devenit ministru”, rememorează Toader. Însă tabloul amintirilor e incomplet.

Surse social-democrate, aflate la cel moment în Guvern, susţin că Liviu Dragnea i-a cerut din start lui Toader patru lucruri: amnistie, graţiere, revocarea Laurei Codruţa Kovesi (procuror-şef DNA) şi îndepărtarea lui Augustin Lazar (procuror general).

„Acestea au fost condiţiile pe care Tudorel Toader şi le-a asumat pentru a fi ministru. Acum pozează în erou, dar a ştiut de la bun început ce aşteptări are Dragnea. În partid, toţi îşi frecau mâinile că vine profesorul Tudorel, care are credibilitate, şi le rezolvă problemele penale”, susţin sursle citate.

După demisia lui Florin Iordachce, ministru interimar al justiţieia fost Ana Birchall. Potrivit unor surse din minister, la predarea ştafetei, Ana Birchall i-ar fi zis lui Tudorel Toader: „Sper că nu vă bateţi joc de mandat. Sper că nu veţi accepta să puneţi în practică ce v-a cerut Dragnea”. Tudorel Toader ar fi răspuns cu un zâmbet.

În paralel, social-democraţii încep o amplă campanie la Bruxelles pe tema amnistiei şi graţierii. Viorica Dăncilă, liderul eurodeputaţilor PSD, trimite o scrisoare către colegii din Parlamentul European în care susţine că OUG 13 a fost curat constituţională. Practic, PSD pregătea terenul pentru încă un asalt al Justiţie. Numai că, la Bucureşti, premierul Sorin Grindeanu nu mai răspunde la ordinele lui Liviu Dragnea. Urmarea? PSD depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern – moment istoric în România.

A urmat Guvernul Tudose, în care Tudorel Toader a rămas ministru al Justiţiei. I-a cerut Liviu Dragnea lui Mihai Tudose amnistie şi graţiere? „Nu a apucat, pentru că i-am zis de prima oară că nu dau aşa ceva”, a spus fostul premier, care a confirmat că Tudorel Toader era atunci în tabăra lui Dragnea. ”Colaborau”, a rezumat Tudose, la Adevărul Live.

În ianaurie 2018, tot pentru nesupunere, premierul Tudose este înlocuit de Liviu Dragnea cu Viorica Dăncilă, omul în care avea cea mai mare încredere din partid. Tudorel Toader rămâne ministru al Justiţiei şi începe să transforme dorinţele lideruluiPSD în realitate: îi execută pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Augustin Lazăr. Cum timpul trecea şi sentinţa definitivă se apropia, Liviu Dragnea pune presiune pe Tudorel Toader să vină cu amnistia şi graţierea.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multeori. Odată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, era şi doamna prim-ministru. Mi se cerea să promovez ordonanţa de urgenta pentru modificarea Codului penal/Procedură penala, cu ce ramăsese de la CCR”, a povestit Tudorel Toader în interviul pentru Ion Cristoiu.

Citiți aici întreaga investigație marca „Adevărul” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...