Focar de scrapie în Argeș! Peste 200 de oi vor fi sacrificate

0
2745
Loading...

Focar de scrapie în Argeș! Peste 200 de oi vor fi sacrificate, scrie Universul Argesean.

Potrivit directorului Daniel Lupu de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș un focar de scrapie a fost confirmat în comuna Valea Danului. 229 de oi vor fi sacrificate peste trei luni. Abia după această perioadă deoarece oile sunt gestante. Boala nu afectează și mieii. Proprietarul va fi despăgubit, în urma unei comisii de evaluare, la prețul pieții. Nu este primul focar de acest gen în Argeș, anul trecut a mai fost confirmat un focar de scrapie în comuna argeșeană Miorele, unde 89 de oi au fost sacrificate. Directorul DSVSA Argeș atrage atenția oamenilor să nu mai cumpere animale necrotaliate, din surse neautorizate.

Scrapia este o boala specifica ovinelor si caprinelor si poate fi depistata la ovinele si caprinele in varsta peste 18 luni. Materialul de risc provenind de la ovine si caprine in varsta de peste 18 luni este reprezentat de encefal, ganglioni, coloana vertebrala.

Precizare: Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor. Boala face parte din grupul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, alături de encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune), boala Creutzfeldt-Jakob (la om) și altele.

Loading...

Denumirea de scrapie provine din limba engleză, de la verbul to scrape (a hârșâi, a freca, a juli), scărpinatul prin frecare de pietre, garduri sau copaci și leziunile produse de acesta fiind una din manifestările caracteristice bolii, potrivit Wikipedia.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...