Etnic maghiar, naționalist convins! Mai rar asa ceva: și-a vopsit Dacia in tricolor

0
2390

O Dacia 1300 vopsită în culorile drapelului a fost prima maşină care a traversat Podul Centenarului din Oradea, obiectiv inaugurat pe Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie. Autoturismul aparţine unui etnic maghiar din Oradea care spune: „Îmi respect ţara şi nici nu m-am gândit vreodată s-o părăsesc“.

„Am vopsit maşina în tricolor ca un omagiu adus Marii Uniri“, a spus atunci şoferul. Gestul orădeanului Ervin Koszta (37 de ani) este cu atât mai aparte cu cât a crescut într-o familie mixtă, cu tată maghiar şi mamă româncă.

Tânărul s-a născut şi a copilărit la Petroşani, ajungând la Oradea în urmă cu două decenii, pentru că părinţii săi s-au îndrăgostit de acest oraş.

Tot la Oradea şi-a întemeiat propria familie, iar în urmă cu câteva zile a prins rădăcini şi mai adânci: soţia i-a dăruit doi gemeni, o fetiţă pe care s-au hotărât s-o boteze Ema şi un băieţel, Brian. „Am trăit două decenii total diferite, aici, la Oradea. În perioada 1998-2008, oraşul a fost încremenit. Din 2008 se înnoieşte fără încetare“, spune tânărul care a simţit nevoia să dea sărbătorii de 1 Decembrie o notă personală.

„În Dacia ne-am născut cu toţii“, spune orădeanul, pasionat din copilărie de maşina naţională. Are şase exemplare în garaj: unul fabricat în 1989, unul produs în 1979, un altul cu motor Borgo franţuzesc din 1974, altul din 1981 – modelul cu patru faruri, un Break cu motor pe injecţie produs în 2000, plus unul din 1978.

Deşi gestul său a stârnit reacţii negative din partea unor naţionalişti, români şi maghiari, Ervin este bucuros că a putut contribui prin pasiunea sa la sărbătoarea Centenarului. „Eu tot timpul am fost pentru bună înţelegere şi bună pace între oameni, indiferent de naţie. Eu sunt orădean şi cetăţean român. Ţara noastră, România, trebuie iubită şi respectată, pentru că e a noastră, a tuturor“, spune el.

Anul viitor vrea să pornească cu Dacia în Turul României. „La anul merg cu ea la Alba Iulia şi voi face turul ţării. Vreau o amintire cu ea în fiecare loc reprezentativ al ţării“, explică orădeanul.

Mai multe informații pe acest subiect, puteți citii pe saitul ziarului Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...