„De astazi, Romania este un rai al infractorilor”. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat modificarile la Codul Penal

0
439

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedura penala a fost votat, luni seara, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa mai multe ore de dezbateri. PNL si USR au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”impotriva” si o abtinere.

Sedinta de plen s-a desfasurat in absenta lui Liviu Dragnea si a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase, care a fost propus de presedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informatii Externe. PNL va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind modificarea Codului de procedura penala, a anuntat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, la dezbaterile din plenul Camerei. Ea a spus ca acest proiect este „o cardasie a infractorilor politici” care au scapat de infractiunile de coruptie sau de evaziune fiscala.

„PNL va contesta la CCR aceasta greseala, aceasta eroare pe care dumneavoastra o faceti pentru Romania si pentru romanii pe care ar fi trebuit sa ii reprezentati (…) Pe ultima suta de metri ati introdus o serie de amendamente la propriile articole pe care la Senat le-ati votat intr-o anumita forma. Si ce ne propuneti dumneavoastra astazi aici, pentru ca puteti? Ne propuneti asa – revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces. Cu alte cuvinte, daca exista o decizie definitiva si judecatorul a fost promovat sau s-a pensionat, asa cum pe legile Justitiei ati incurajat prin conditii favorabile foarte multi judecatori, se revizuiesc decizii definitive. O fi domnul Dragnea in aceasta situatie? Nu stiu. Raspundeti dumneavoastra”, a afirmat Turcan.

Legea va fi atacata la CCR si de catre USR, a anuntat Dan Barna. „De astazi pedofili, criminali, filmati cu telefonul mobil vor scapa daca nu vor fi alte probe! De astazi Romania este un rai al infractorilor!”, a mentionat Barna. Raportul privind acest proiect a fost trimis la Camera Deputatilor in aceasta seara. Opozitia a reclamat ca nu a fost suficient timp pentru studierea documentului, care are peste 300 de pagini, in conditiile in care raportul a fost publicat la ora 18.00.

Raportul Comisiei speciale a fost publicat in jurul orei 18.00 pe site-ul Camerei Deputatilor, iar dezbaterea pe modificari a inceput putin dupa ora 18.15.

„Care este diferenta daca se voteaza acum sau miercuri? (…) Programul de guvernare al PSD este un paradis penal. O persoana s-a cocotat in fruntea partidului si da ordine ca Ceausescu. Este o lege care ne va crea o nesiguranta de a merge pe strada ziua in amiaza mare”, a spus deputatul USR Stelian Ion, opozitia cerand fara succes amanarea vorului final pentru miercuri. Florin Iordache a luat cuvantul in plen si a spus de mai multe ori ca prin aceste modificari se doreste „stoparea abuzurilor”.

„Am foarte multe elemente care sustin aceasta initiativa. Sa votati cu mintea dumneavoastra pentru ca noi chiar ne-am dorit sa punem capat abuzurilor. Prezentarea unor oameni cu catuse care s-au dovedit apoi a fi nevinovati – vrem sa rezolvam asta. Vrem ca procurorilor sa le fie repartizate dosarele aleatoriu. Faptul ca noi dorim inlocuirea sintagmei indoiala rezonabila cu indicii temeinice este tocmai pentru ca am vazut in practica cum se fac dosare doar pentru indicii. Daca dupa cativa ani se dovedeste ca a fost o greseala, cine ii mai da acelui om inapoi zilele, noptile pierdute? Ne-am saturat de abuzuri, ne-am saturat de justitie facuta prin protocoale, chiar va rog sa va uitati pe amendamente, pe modificari. Noi vrem sa aducem Romania pe un drum normal. Ne-am saturat de abuzuri. In programul de guvernare asta aveam prevazut, sa punem capat abuzurilor. Ne-au cerut judecatorii sa punem capat abuzurilor facute de procurori asupra lor”, a spus Iordache. Una dintre ultimele modificari adoptate luni in comisie stabileste ca „termenele pentru exercitarea cailor de atac declarate impotriva hotararilor pronuntate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pentru motivele prevazute de aceasta incep sa curga la data intrarii sale in vigoare”.

Deputatii USR au venit la sedinta plenului imbracati cu tricourile campaniei ”Fara penali”.

Sursa: aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.