Cristian Seidler (USR) – am fost la cimitirul militar internațional Valea Uzului. Acestea sunt concluziile

1
747
Loading...

Am fost la cimitirul militar internațional Valea Uzului care e obiect de inflăcărări etnice de campanie electorală pentru europarlamentare.

Pozele atașate au în ele întreaga simbolistică a locului. Sunt despre un soldat român din armata maghiară, despre un mormânt cu două cruci și două panglici. Pe una dintre cruci scrie “erou român necunoscut” iar pe cealaltă numele și gradul, în maghiară. Și-o panglică maghiară și una română. Mai sfâșiați-l odată, bateți-vă pe mormântul lui, pretindeți-vă toți drept adevărații apărători ai oaselor lui și asta că să obțineți mai multă recunoștință electorală!

După documentare și informarea de la fața locului, concluzia mea este că niște indivizi inflamați politic și etnic au profitat de amatorismul îndelungat al reprezentanților unui stat slab. E o manipulare trasă dinspre ambele extreme care seamănă cu scenariul care a dus la evenimentele din Târgu Mureșul anului 1990: șir de incidente amplificate intenționat de retorica politică inflamată etnic.

Nu știu câtă bază istorică documentata au intervențiile în cimitirul militar internațional din 1994-1998 ale statului maghiar sau cea recentă a Primăriei Dărmănești dar e clar că nu poți ajunge din întâmplare la Valea Uzului, nici să dai, nici să iei bătaie sau măcar să fii împins. Cei care s-au ciocnit acolo, de ambele părți, au căutat sămânță de scandal cu iz etnic și electoral și dacă n-au găsit-o singuri, au provocat-o împreună.

Loading...

Pungile negre de plastic de pe crucile de beton care marchează presupusele morminte ale unor militari români au fost scoase. Spun “presupuse” pentru că singurii care ar putea spune adevărul despre cine și unde a fost îngropat sunt cercetătorii istorici. Cel mai bun lucru pe care îl pot face politicienii în acest caz este să stea deoparte și să calmeze spiritele în loc să le inflameze. Să vorbească deci istoricii pe bază de dovezi și să tacă politicienii pe bază de… bun simț? Am găsit la fața locului 4 jandarmi, 1 polițist și o liniște mormântală. Lăsăți cimitirul în pace!

Satul Valea Uzului avea în 2011, la ultimul recensământ, doar 3 locuitori. Cimitirul aparține – aparent și posibil în mod eronat – de orașul Dărmănești din județul Bacău, deși pe hartă apare în județul Harghita iar primăria Sânmartin (HR) pretinde că ar fi pe teritoriul său. Miza geografică cred că ține mai mult de pădurile din zonă, defrișate punctual, după cum se poate vedea cu ochiul liber. Din fondul de centenar s-au primit de la Guvernul României, prin Primăria Dărmănești, niște bani, urmează să aflu câți mai exact (65.000 lei; mulțumesc Baciu Bogdan pentru informație), și s-au pus cruci de beton, o cruce mare ortodoxă și steaguri ale țărilor din care ar proveni militarii înmormântați acolo.

Drumul spre cimitirul miltar, dinspre ambele județe, e de calitatea unui drum forestier. Peisajul e superb, potențialul turistic al zonei e imens dar niciun demnitar patriot, de nicio etnie, nu pare să fi fost vreodată interesat de asta pentru că nu e potențial electoral.

Inscripția de pe poarta cimitirului spune, în maghiară: “Călătorule amintește-ți, am făcut ce ne-a pretins țara”. Fiecare cu țara care l-a trimis în războaiele în care oamenii se omoară unii pe alții, la ordin. Ca mai apoi să fie înmormântați – unii la comun, unii neidentificați, unii în uniforma unei țări care îi punea să lupte împotriva celor de-o nație cu ei – și folosiți 100 de ani mai târziu într-o luptă pentru voturile la alegerile europarlamentare.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. După alegerile pentru Parlamentul European, Papa a vizitat România. Șeful Bisericii Catolice. La câteva zile după vizită: românii au distrus un cimitir catolic, în care 90% dintre soldați sunt maghiari. Restul sunt soldați germani. Nu există decât un nume românesc în cimitir. Acest lucru sa întâmplat după alegeri!

    Concluzie: Nu are nimic de-a face cu alegerile … Politicieni precum Codrin Munteanu doresc să distrugă amintirile maghiare.

    Sper că într-o zi romanii vor avea o țară românească omogenă și nu te poți urî decât pe tine însuți. <3 (Nu minoritățile)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...