Cluj-Napoca, destinaţie de o zi, va avea taxă pentru vizitatori, precum oraşele europene turistice. Vezi despre ce este vorba

0
96

Cluj-Napoca este, în afara perioadelor în care sunt festivaluri, o destinaţie turistică de o zi, spun specialiştii, iar un obiectiv din mica localitate Turda este mai vizitat decât întregul oraş. Turiştii plătesc din 1 ianuarie 2019 o taxă specială de turism, al cărui scop va fi de îmbunătăţire a promovării oraşului.

Ce spun hotelierii?
Toate cazările la unităţile clasificate din Cluj-Napoca (sunt excluse apartamentele în regim Airbnb) sunt, de la 1 ianuarie, mai scumpe: turiştii vor plăti 1% din valoarea totală a cazării (valoarea nu include TVA). O astfel de taxă este obişnuită în majoritatea oraşelor turistice din Europa. Decizia a fost luată în ultima şedinţă a anului trecut de consilierii locali la solicitarea „printr-o scrisoare deschisă a mai multor reprezentaţi ai industriei hoteliere din Cluj-Napoca”.

UN OBIECTIV DIN TURDA, MAI VIZITAT DECÂT ÎNTREGUL ORA

Cluj-Napoca, deşi este un oraş al cărui număr de turişti creşte în mod constant, alimentat de festivalurile de aici, are mari probleme la partea de infrastructură turistică, dar şi la promovare.

Pe TripAdvisor, cel mai mare portal de turism în ceea ce priveşte recomandările unor destinaţii, în topul atracţiilor din Cluj-Napoca este un obiectiv turistic care, de fapt, nu se află în oraş: Cheile Turzii.

Topul este completat de Parcul Central, Statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, Biserica Sfântul Mihail. La capitolul muzee, pe acelaşi TripAdvisor în top este Muzeul Zoologiei, care practic constă din 4 încăperi cu animale împăiate şi insectare, înghesuite la parterul clădirii unde se află Facultatea de Biologie.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei este aproape în totalitate închis de mai mulţi ani, iar Muzeul de Artă este găzduit într-o clădire ce va fi retrocedată.
Salina Turda, care se află în micul orăşel Turda, este mai vizitată decât întregul oraş Cluj-Napoca. În 2017, salina a fost vizitată de 600.000 de persoane, în timp ce la Cluj-Napoca au venit 470.000 de turişti, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În 2018, în luna octombrie la Salină a ajuns vizitatorul cu numărul 600.000, iar la Cluj-Napoca nu există încă datele finale.

EFECTELE TAXEI

Cele mai multe hoteluri din Cluj-Napoca au adăugat la preţurile practicate taxa specială de 1% de la 1 ianuarie. Traian Almăşan, administratorul unei agenţii de turism din oraş, susţine că „tarifele vor creşte exact cu această sumă”. Acesta crede că taxa ar trebui să fie investită în special pentru promovare şi pentru servicii care se vor adresa turiştilor. Administratoarea hotelului Napoca şi membră a Asociaţiei Hotelierilor din Cluj, Roxana Ghiran, susţine, de asemenea, că „tarifele nu vor creşte. Noi, de exemplu, am lăsat tarifele de până acum şi vom plăti din marja noastă de profit cei 1%.”
Citiți mai multe despre acest subiect, pe saitul ziarului Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.