Cine este colonelul din Jandarmerie care a încercat să sperie un protestatar în vârstă de 17 ani, la manifestațiile anti-PSD din Târgu-Mureș

0
11038
Loading...

Unul dintre jandarmii romani anchetati de comisia ONU care investigheaza evenimentele ce au avut loc la Pristina, in mijlocul lunii februarie, este clujean. Maiorul Tiberiu Filipas, de la Gruparea Mobila de Jandarmi din Cluj-Napoca, s-a intors acum acasa, după cum scria Evenimentul Zilei, în urmă cu ceva timp. 

El a indeplinit in timpul misiunii in Kosovo functia de sef de stat major. Cu alte cuvinte, in ierarhia militara era al doilea in linie de comanda dintre toti jandarmii romani detasati in provincie.

In timpul evenimentelor din 10 februarie, cand jandarmii romani au intervenit in forta alaturi de militari din Franta, Italia, Polonia si Ucraina, doi protestatari au decedat.

Separatisti violenti

Loading...

Incidentele in cauza au avut loc in capitala regiunii Kosovo, Pristina. Cu cateva zile inainte, jandarmii romani au fost dislocati de la Pec la Pristina, pentru a preveni manifestatiile violente ale tinerilor din miscarea KAN (Kosovo Action Network), care protestau pentru autonomie în timpul evenimentelor din 10 februarie. Jandarmii romani au intervenit in forta alaturi de militari din Franta, Italia, Polonia si Ucraina, iar doi dintre protestatari au murit.

„Au existat informatii ca mitingul organizat de KAN va fi unul violent. Autoritatile regiunii si Biroul de Coordonare a Unitatilor Speciale au luat decizia sa transfere forte de ordine suplimentare pentru a face fata oricaror situatii”, ne-a declarat clujeanul.

Deviza Miscarii KAN este: „Nu negociem nimic si ne autodeterminam”. „Nu vor sa colaboreze, in sensul ca nu respecta traseele aprobate si nici destinatia aleasa. De aceea, autoritatile locale au luat masuri deosebite”, a mai spus jandarmul.

Gloante de cauciuc

La manifestare au participat 5.000 de persoane care au cerut independenta provinciei Kosovo. „Primul cordon de forte de ordine era compus din forte de politie locala care nu au facut fata multimii. Manifestarea a degenerat cand masinile de politie au fost incendiate si protestatarii au incercat sa ajunga la cladirile guvernului si parlamentului. In dispozitivul de jandarmi romani erau peste 70 de militari si am inceput sa utilizam forta gradual”, a mai spus maiorul.

În confruntările violente de la Pristina, jandarmii romani s-au folosit de toate echipamentele din dotare pentru a-i dispersa pe manifestanti, inclusiv gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Confruntarile au fost foarte dure si au durat peste trei ore.

„Era un coleg langa mine care a fost lovit in zona gurii cu ceva taios. Ii lipsea o bucata din obraz si ii vedeam dintii. In prima faza l-au lovit in cap cu o bucata de bordura, iar cand s-a ridicat l-au lovit din nou. Au aruncat in noi cu papuci, lucru care la ei inseamna ca te desconsidera”, povesteste Tiberiu Filipas.

Dupa incidente, politicienii din Kosovo au apreciat interventia fortelor de ordine drept foarte dura. Acest fapt a condus la demisia ministrului de interne din Kosovo, dar si a sefului Politiei ONU. Mai mult, Organizatia Natiunilor Unite a decis sa ancheteze evenimentele. „Eu am dat explicatii inspectorilor ONU care ancheteaza modul cum s-au derulat confruntarile. Acest raport va fi gata pe 18 aprilie”, a precizat maiorul Filipas.

La cateva zile dupa incidente au fost voci care au sustinut ca jandarmii romani se fac vinovati de uciderea celor doi protestatari. Oficialii de la Bucuresti sustin insa ca militarii au actionat dupa regulament.

CARIERA

Maior la 31 de ani

Maiorul Tiberiu Filipas are 31 de ani si este un militar de cariera in adevaratul sens al cuvantului. A absolvit Academia Militara de la Sibiu acum opt ani si a fost repartizat ca ofiter in jandarmerie. Pana in prezent a participat la trei misiuni de cate un an in Kosovo, la doua dintre ele ocupand functia de sef de stat major. Maiorul Filipas a fost decorat cu Virtutea Militara in grad de ofiter. „La ultima misiune am efectuat misiuni in zonele sarbe unde asiguram ordinea si linistea publica, controlul circulatiei etc. Nu mai vreau sa ma intorc din motive personale”, spune acum jandarmul clujean, care ieri, la Târgu Mureș, a încercat dar fără succes, sa intimideze câțiva manifestanți pașnici, printre care și un minor în vârstă de 17 ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...