Ce se întâmpla când oamenii au votat dar nu știu ce anume: Parlamentul Marii Britanii o lălăie la maxim cu Brexitul

2
155

Cu două săptâmâni înainte de data teoretică a ieşirii Regatului Unit din Uniune, parlamentarii britanici au respins, în această seară, declanșarea unui nou referendum, cu scorul de 334 la 85, potrivit BBC, și a decis totodată să ceară amânarea ieșirii din UE, cu 412 la 202 voturi, potrivit G4Media.

Demersurile din această seară au fost făcute în contextul în care Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate clară ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere. Acord pe care Cabinetul condus de Theresa May l-a negociat cu liderii UE, dar textul nu i-a convins și pe parlamentarii de la Londra. Cu câteva ore înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a îndemnat Regatul Unit să-şi schimbe poziţia, dacă vrea să obţină o ”prelungire lungă” în vederea amânării datei divorţului cu Uniunea Europeană (UE), programat la 29 martie, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În cursul consultărilor în vederea summitului european, eu îi voi sfătui pe cei 27 de membri aii UE să fie pregătiţi să acorde o prelungire lungă, dacă Regatul Unit acceptă să-şi regândească strategia Brexitului şi reuşeşte să degajeze un consens în jurul acestuia”, a anunţat Tusk pe contul său de Twitter. Însă Parisul are un ton mai tranșant.

Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat, joi, agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron (potrivit Agerpres).

”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat el. Reacții de la cel mai înalt nivel au venit joi și de la Washington. Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „surprins” de cât de prost merg negocierile cu privire la Brexit, remarcând că premierul britanic Theresa May nu i-a ascultat sfaturile, relatează AFP, Reuters şi dpa.

„Sunt surprins cât de prost merg negocierile. Eu i-am oferit premierului ideile mele în ce priveşte cum să negocieze. Ea nu a ascultat„, a declarat Trump în Biroul Oval, în prezenţa premierului irlandez Leo Varadkar. Oaspetele său a menţionat în ce-l priveşte că „regretă” Brexitul şi că are altă perspectivă decât preşedintele SUA, punând accentul pe necesitatea de a asigura că procesul de pace nord-irlandez nu va fi afectat.

„Este o situaţie dificilă”, a admis şi Trump, insistând la rândul său asupra complexităţii „problemei graniţei cu Irlanda”. Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că se opune unui nou referendum cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care „ar fi foarte incorect pentru cei care au câştigat” votul popular din 2016. Donald Trump a afirmat încă de anul trecut, într-un interviu acordat tabloidului The Sun cu ocazia primei sale vizite oficiale în Marea Britanie, că el ar fi negociat „foarte diferit” în locul Theresei May. Ulterior, şefa executivului britanic a dezvăluit că liderul de la Casa Albă i-a sugerat să dea UE în judecată.

Sursa foto: Facebook

2 COMENTARII

  1. Este de neconceput faptul că poporul britanic , nu este din nou consultat. Liderii britanici vor afară din Europa? Nu cred că Europa ar trebui să fie la cheremul statelor care vor aceleași drepturi ,din afara Europei ,dar fără obligații. Europa trebuie să fie unită ,unică, și liberă . Influentele unor state din afara Europei nu ar trebui să aibă efecte. Dacă America cere taxe, banii pentru orice , Europa ar trebui să i-a aceleași măsuri împotriva celor ce nu acceptă legislația europeană ,inclusiv Anglia. Europa nu trebuie să accepte aminarea brexitului .dragoste cu forța nu se poate . Cine pleacă să se achite de obligații si să fie inclus în rindul celor din exterior, cu consecințele de rigoare. Totuși cred că poporul englez ar trebui să hotărască. Nu cabinetul său Donald Tramp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.