Ce înseamnă campania electorală, la americani. Trump avertizează că va lovi 52 de obiective în Iran „într-o clipită” dacă vor fi lansate atacuri de răzbunare

0
201
In this July 17, 2019, photo, President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally at Williams Arena in Greenville, N.C. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Preşedintele american Donald Trump a avertizat sâmbătă Iranul că SUA e pregătită să lovească zeci de obiective importante în această ţară în cazul în care Iranul dă curs ameninţărilor şi lansează atacuri aeriene asupra americanilor sau facilităţilor americane, relatează CNN.

Donald Trump a postat sâmbătă o serie de tweeturi de avertisment adresate Iranului după ce Casa Albă a informat Congresul cu privire la operaţiunea de ucidere a comandantului miliar iranian Quasem Soleimani, care a avut loc joi.   Postările lui Trump vin în contextul unor discuţii intense ale armatei şi serviciilor de informaţii cu privire la momentul în care Iranul poate contrataca – dacă e vorba de zile sau săptămâni, a declarat un oficial familiar cu dezbaterile.

Loading...

Tot sâmbătă, Departamentul pentru securitate domestică a emis o avertizare cu privire la potenţiale atacuri iraniene, inclusiv unele de natură cibernetică.   AFP relatează că miliţia Kataib Hezbollah, cea mai radicală facţiune pro-iraniană a coaliţiei irakiene Hashd al-Shaabi, a avertizat sâmbătă forţele de securitate irakiene să se îndepărteze „la cel puţin 1.000 de metri” de bazele în care se află militari americani.   „Forţele de securitate trebuie să se depărteze de bazele americane la o distanţă de cel puţin 1.000 de metri începând de duminică, ora 17.00”, a transmis miliţia la un post de televiziune.   „Iranul se arată foarte curajos când spune că va lovi obiective ale SUA ca răzbunare că am scăpat lumea de liderul lor terorist”, scrie Trump în prima postare,  continuând:

„El a ucis recent un american şi a rănit grav pe alţii, ca să nu mai vorbim de câţi alţii a mai omorât de-a lungul timpului; chiar recent a ucis sute de protestatari iranieni. Atacase deja ambasada şi plănuia să lovească şi în alte locaţii. Iran n-a facut decât probleme ani de zile. Aşa că îi avertizez, dacă cumva atacă americani sau facilităţi americane vom lovi în 52 de locuri din Iran (echivalentul celor 52 de ostatici americani luaţi de Iran cu mulţi ani în urmă), între care unele de foarte înalt nivel, importante pentru Iran şi cultura iraniană”, astfel,să se considere avertizat, „dacă atacă americani sau facilităţi americane…Iranul însuşi va fi lovit într-o clipită, zdrobitor”, a scris Trump.

Atacuri cu rachete au avut loc sâmbătă seară în Bagdad, fiind ţintită Zona Verde – foarte bine păzită şi unde au sediul mai multe misiuni diplomatice, inclusiv Ambasada SUA –  şi o bază aeriană aflată la circa 80 de kilometri de capitala irakiană, unde sunt staţionate trupe americane.   Preşedintele american a ameninţat Iranul după atacul protestatarilor pro-iranieni de marţi de la ambasada americană din Irak spunând că ţara va plăti extrem de scump pentru acţiunile sale. În aceeaşi zi, înainte de gala de Anul Nou, Trump a spus că nu doreşte război, dar dacă se va ajunge aici, Iranul nu va rezista prea mult.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...