Câteva date care vin in ajutorul romanilor hartuiți zilele astea de către politia italiana, pe tema mașinilor cu numere romanești. Distribuiți, sa ajungă cât mai departe!

59
48343

Buna, tuturor. Cu toții suntem martori de circa 10 zile al hărțuirea românilor si in general a străinilor rezidenți in Italia, pe tema mașinilor cu care circulăm. Suntem numiți ”furbeti”, descriși a fi infractori , răufăcători, fără să ne fie adusă nicio dovada in acest sens, prin care să ni se arate sau demonstreze ce lege am fi încălcat.

Suntem acuzați ca circulam cu mașini cu număr de înmatriculare străin in mod premeditat pentru a nu plăti radare si amenzi de circulație , bollo si asigurări italiene. Dar nu se aduce nicio dovada in acest sens, nu se analizează in profunzime cauzele si motivele care au dus la situația din prezent. Atâta timp cât toți cei care ne denigrează prin publicațiile italiene sau in mass media in general si nu prezintă nicio dovada oficială , afirmațiile lor rămân doar niste presupuneri nefondate. Pentru acest motiv am decis sa explic care este de fapt realitatea oficială, realitate care reiese pe baza actelor oficiale care sunt de partea noastră. Deci trebuie sa discutam cu actele in mana, nu cu presupuneri refulate din frustrări sau rasism ale unuia sau ale altuia.

Ma voi referii la noi, romanii, care ne putem încadra in următoarele categorii principale:

1. Rezidenți, majoritatea sub un an care circula cu mașini care sunt proprietatea lor , înmatriculate pe numele lor, in țară. Putini mai circula cu mașini înmatriculate pe numele lor după un an de rezidenta întrucât contravenea vechii legi.

2. Rezidenți care circula cu mașini împrumutate , deci care nu sunt proprietatea lor , înmatriculate pe numele altor persoane din Romania, care nu au rezidenta in Italia.

3. Rezidenți care circula cu mașini împrumutate , care nu sunt proprietatea lor , înmatriculate pe numele altor persoane din Romania, care au rezidenta si in Italia. E discutabila situația celor care se încadrează in aceasta categorie întrucât legea veche era neclara si interpretabila, așa cum sunt de altfel foarte multe legi, după cum bine știm!

Voi trata a doua categorie in care se încadrează majoritatea dintre noi.

Repet, sa discutam cu actele oficiale pe masa!

Majoritatea romanilor circulam in Italia cu mașini împrumutate, mașini care conform actelor de înmatriculare pe care noi le prezentam la orice control, acte care sunt oficiale si general recunoscute in toate statele UE, reiese ca proprietarul mașinii este o alta persoana , diferita fata de șoferul care este oprit, o persoana deasemenea străina , care nu are rezidenta in Italia. Conform certificatului de înmatriculare in care e trecut proprietarul, diferit fata de șoferul oprit. Cum proprietarul nu are rezidenta in Italia atunci rezulta ca nu poate avea nici o obligație de a înmatricula mașina respectiva in Italia. In privința șoferului , apare ca rezident in Italia si conform legii ar avea datoria sa își înmatriculeze mașina proprietate personala in Italia. Insa, sa nu pierdem din vedere ca in momentul când este oprit, șoferul conduce o mașină care nu este proprietatea sa, ci este împrumutată. Deci , in aceste condiții modificările legislativ ale articolelor din Codice della strada , sunt absurde, lipsite de logica, un abuz si ilegale , întrucât nu poți cere unei persoane rezidente in Italia sa înmatriculeze in Italia o mașina care nu este proprietatea sa. Practic , prin noile reglementari statul italian ne cere sa facem o ilegalitate , sa înmatriculăm in Italia o mașina care nu e proprietatea noastră , care aparține altei persoane nerezidenta in Italia , care nu are nici o obligație de a înmatricula mașina aici si nici nu își manifesta dorința sau acordul in acest sens.

Va supun atenției faptul ca in nici un stat din UE nu e interzisa împrumutarea unei mașini intre doua persoane private. Majoritatea dintre romani au si un document oficial care atesta faptul ca proprietarul legal a împrumutat mașina șoferului cu buna știință si voință, contract de comodat sau procura. Deasemenea , permisele de conducere romanești sunt general valabile si recunoscute in toate statele UE, inclusiv in Italia. Atâta timp cât conduci o mașina care corespunde categoriei pentru care ai permis de conducere valabil, este un abuz ca statul italian sa îți interzică sa o conduci pe criteriul numărului de înmatriculare , dacă este italian sau străin. Permisul de conducere este emis pentru a conduce mașini cu orice număr de înmatriculare.

Totodata, mașina este o forma de proprietate privata. Proprietatea privata este garantata prin Constituție si in Romania si in Italia. Conform legislației in vigoare, proprietatea privata da dreptul proprietarului sa dispună după bunul plac, după cum dorește si crede de cuviință de bunul sau, in cazul nostru, de propria mașină. Pe cale de consecință proprietarul mașinii are tot dreptul sa împrumute mașina sa cui dorește si pe cât timp dorește. Este dreptul sau, garantat de Constituția României , cât si de Constituția Italiei. NU exista nicio lege care sa îți îngrădească acest drept!

NU trebuie sa uitam nici principiul care sta la baza UE, si anume ca libera circulație a persoanelor si bunurilor , adică si a mașinilor , este garantata pe tot teritoriul UE. In concluzie , pe baza tuturor acestor considerente expuse mai sus, sper ca am explicat pe înțelesul tuturor ca noi, străinii nu încălcam nicio lege. Faptul ca încadrându-ne in aceasta cale sau situație de fapt perfect legala, pe cale de consecința , mașinile cu care circulam nu intra sub incidenta plații de asigurări la agențiile italiene , sau a bollo-lui, întrucât nu sunt tratate de administrația italiana , nefiind înmatriculate aici si neavând obligația de a fi înmatriculate aici, acest fapt este doar o consecință legala , un avantaj al nostru , intre atâtea alte dezavantaje ale condiției de emigrant. Atat timp cât Statul italian nu demonstrează cu acte sau dovezi concludente încălcarea vreunei legi de către noi, noile prevederi nu sunt decat un abuz , sunt lipsite de logica si vin in contradicție cu alte legi deja existente, pe cale de consecința aceste modificări ale articolelor 93 si 132 din codul străzii sunt ilegale.

Oricine are un minim de cunoștințe despre cum funcționează Ufficio Motorizazzione Civile , la o simpla citire ale noilor modificări legislative, înțelege ca aceste modificări legislative au fost scrise de o persoana fără competente in domeniu si care nu cunoștea regulamentele deja in vigoare de funcționare ale MOtorizazzione Civile. Cum poți sa dai o lege in care sa spui ca actele mașinilor străine oprite in trafic si trimise la Motorizazzione spre a fi radiate , cand Motorizazione Civile nu poate radia vehicule cu documente si numere de înmatriculare străine??! Motorizazzione poate radia doar vehicule cu libretto italiano , care sunt administrate si țin de statul italian, si ca sa fiu mai explicit, doar remorcile cu libretto italian, mașinile nu, căci mașinile sunt radiate de alta instituție , si anume Pubblico Roeistro Automobilistico ( cunoscut prescurtat ca PRA).

Cum poți sa spui într-o astfel de lege, ca străinii pot alege sa isi duca masina in tara de origine cu un foglio di via eliberat de Motorizazzione , cand foglio di via nu se eliberează separat , el este eliberat doar pentru a însoți targa di cartone, numărul provizoriu italian, iar Motorizazione poate elibera targa di cartone daor masinilor cu libretto italian, care sunt deja radiate si care mai au revizie valabila. Motorizazzione nu poate elibera targa di cartone mașinilor cu documente din alte state , pentru ca nu este permis de către regulamentele de funcționare proprii. Acest lucru l-am constatat cu toții când am fost sa ne informam la Motorizazzione.

Referitor la acuzatia ca ne-am inmatriculat masinile in tara ca sa nu platim amenzi , e absurda , nu se urca nimeni la volan cu gândul de a merge cu viteza sau să facă amenzi , pentru simplu fapt ca aceste amenzi oricum vor ajunge la proprietarul mașinii in Romania si asta nu e in interesul nostru, amenda ajungând într-un final tot la cel care a condus. Italienii acuza faptul ca din cauza ca mașinile noastre au numere străine ei nu le pot găsi ca sa trimită amenzile, ceea ce este fals, realitate este ca angajații italieni din diverse instituții sunt incompetenti si nu stiu sa caute o mașină , nu vor sa isi facă treaba , nu vor sa muncească pentru salariul pe care il primesc , dovada este faptul ca autoritățile din alte state reușesc sa trimită amenzile , cei din Ungaria reușesc , cei din Germania reușesc, cei din Slovenia reușesc s.a.m.d.

Ambasada României a anunțat pe diverse cai , unora dintre noi ne-a trimis înștiințări si prin e-mailuri, ca pe data de 17 decembrie la ora 19 va avea loc o întâlnire cu scop informativ la sediul Ambasadei din Roma cu specialiști oficiali din partea statului italian, la care sunt invitați sa participe si reprezentanți ai asociaților romanești. Noi nu avem nevoie de informări, mai mult sau mai putin suntem deja informați asupra acestor modificări absurde , abuzive si ilegale, as spune chiar rasiste, noi avem nevoie sa se ceara in numele nostru statului italian sau guvernului italian sa fie anulate aceste modificări legislative pentru motivele pe care le-am enumerat mai sus.

Va rog pe aceasta cale sa vorbiți cu asociații romanești sau cu reprezentanți pe care ii cunoașteți si care vor merge la aceasta întrunire sa prezinte argumentele de mai sus si sa ceara in numele nostru sa fie anulate aceste modificări legislative. Am înțeles ca si ambasadorul nostru de la Roma a cerut o întrevedere cu miniștrii Salvini si Toninelli. Va rog pe cei care aveți posibilitatea si pârghiile necesare sa transmiteți ambasadorului aceste informații si cereri ale noastre , pentru a ști cum sa pună problema si sa ceara anularea acestor modificări care generează aceste abuzuri împotriva noastră.

Va rog sa distribuiți cât mai mult , in speranța ca informația va ajunge unde trebuie.

Sunt dispus sa merg personal sa susțin cele afirmate mai sus , la Roma , însă nu reprezint nici o asociație si nu știu dacă as fi primit. Va mulțumesc pentru atenție si amabilitatea de a citi.

P.S. Nu fac aceasta postare pentru a primi comentarii din partea celor care sunt frustrati si au dorinta de a muri si capra vecinului, celor care au ales sa isi înmatriculeze mașina cu numere italiene. Acesta postare se adresează celor cu mașini înscrise in tara si care pot veni cu ceva constructiv. Asa ca cei care au de aruncat cu pietre sunt rugați politicos sa se abțină si sa își caute alte surse de divertisment. Mulțumesc.

Nota autorului acestui articol, după publicarea pe saitul Romani in Lume
Buna! Ma numesc Rusu Angel. Prin prezentul email va comunic ca eu sunt autorul textului pe care l-ați publicat. Ieri seara, după ora 21, am publicat acest text pe mai multe grupuri de romani in Italia ca : Romani in Italia community residenti, Romani din Torino, Romani in Italia Torino, Romani din Torino Anunturi, Romani in Udine, Romani in Veneto: Treviso, Padova , Verona ,Vicenza, Romani si Moldoveni din Ravenna. Pe unele grupuri , datorita setarilor grupului nu se putea distribui si eu am fost de acord la solicitatrea celor care doreau sa distribuie sa copie textul si sa distribuie astfel in alte parti. Am transmis si Ministerului Afacerilor Externe si la Ambasada de la Roma Si Consulatul de la Bologna, de unde am fost si sunat astăzi.

Sunt de acord sa îmi citați numele ca autor al textului și va mulțumesc tuturor, pentru răspândirea acestui mesaj, care sper sa vina in ajutorul multor romani, care se confrunta cu aceasta situație. Mulțumesc!

59 COMENTARII

 1. Si totusi – cata victimizare! Italia incalca dreptul la libera circulatie a cumnatului, care mi-a facut „de bunavoie” un „contract de comodat” a masinii lui… eu am dreptul sa hotarasc ca masina aia sa circule pe drumuri italiene privandu-l pe cumnat de utilizarea insasi a „proprietatii” lui, dar nu am dreptul – Doamne-feri! – de a hotara legal instrainarea ei… Milioane de italieni, francezi, nemti sau polonezi nu au cumnati asa buni la suflet pe o scara asa de larga ca romanii si circula in marea lor majoritate cu masinile proprii pe care, in egoismul lor, si le asuma cu demnitate, incercand sa respecte atat LITERA, cat si SPIRITUL LEGII… Romanii, in „marinimia” lor, cauta fix chichita aia din litera legii care sa le deschida portita prin care sa sara parleazul spiritului ei, urla daca sunt denumiti „furbetti” la gramada – ca nu toti suntem asa! cum va permiteti? – si fix in acelasi text ii fac „incompetenti” pe „angajatii italieni din diverse institutii” care „nu vor sa isi faca treaba, sa munceasca pentru salariul pe care il primesc” (curat „Striscia la notizia”, coane Fanica, prea multi incompetenti in Italia asta!). Rugati-va sa nu citeasca Salvini textul asta pe care il doriti cat mai raspandit, ca e exact ministru de interne si are cam multe organe „incompetente” in subordine… sa nu il faceti sa isi doreasca sa ne arate cu tot dinadinsul ca nu TOTI sunt asa (generalizarile ne deranjeaza numai cu referire la noi!). Ar fi multe altele de scris, ca sunt nenumarate fracturi de logica in textul de mai sus, dar mai am si altele de facut in tara asta de „incompetenti” in care am invatat un pic de bine in viata

   • Nu stiu foarte bine cu Constitutia Europeana, am facut doar un semestru la „Institutii Europene” la Università Statale di Milano, dupa care am abandonat, dar nici nu cred ca am rabdare sa imi explici tu daca ai 2 carti de identitate si nu ti se pare nimic in neregula cu asta.

    • Cristina,nu uita ca CI italiana este valabila numai pe teritoriul Italian si a fost eliberata ìn baza CI romane bine’nteles cu actele adiecente si conform legii Italiene si UE….deci ,???!!!!!

  • Scurt si la subiect:S-a hotarat sa se aplice legea de acord.Dar nu sechestra masinile oamenilor.A fost posibil sa circuli pana acum o.k. nu se mai poate asta e dar dà posibilitatea de a decide : Schimbi numerele sau duc masina in Romania.Comentarii de genul traiesti aici faci ce spune legea,nu valea! Invidia ,rautatea,prostia,incultura,ne fac rau.P.S.PANA LA URMA SE VA GASII O SOLUTIE PENTRU A CIRCULA IN CONTINUARE.ROMANUL E FOARTE INVENTIV.

   • Si cauta inca o data o portita prin care sa se fofileze. Dar il deranjeaza cand e privit cu neincredere („furbetto”), desi el e cel care da motivele.

    • Dar ei italienii cate portite cauta sa nu plateasca taxe propriului stat si in defavoarea noastra a muncitorilor care muncim cu program intreg si ei platesc pt 4 ore sau daca iti fac program intreg schimba numele societatilor in fiecare an ca sa se sustraga de la plati.plus ca noi nu am avut si nici nu vom avea acceleasi drepturi ca si ei niciodata.vrei sa iti iei cv in rate adu una adu alta italianul cu cartea de identitate isi cumpara ce vrea.asa ca doamna draga lasati-o mai moale cu respectatea legilor pentru ca intai de toate ei insusi nu o respecta in tara lor

    • E ilegalitate in ceea ce vor sa faca italienii daca nu refac legea in corectitudine…. Scuzati-ma voi cei care credeti ca daca nu ati avut masina din Romania si v-ati cumparata aici, aveti dreptul (cu multa ura) sa spuneti ca altii se fofilesc… Eu am luat masina corect in Romania si inca cu credit bancar cu mult timp de a veni in Italia. Eu daca lucrez aici, platesc chirie aici, platesc facturi de gaz si curent electric aici, platesc telefoane aici…mancarea de aici, consum benzina de aici, platesc reparatiile la masina aiciimpozite pe salarii aici.. de ce toate astea? Nu am cumparat masina cum zic ei pentru a nu plati…ce?zic ei taxe de inmatriculare. E aberant. Eu mai stau un 2 ani sau 3 si apoi sa o inregistrez din nou in Romania? masina mea sa o plimb prin registre in 7 tari?Nu e furata, nu e luata cum zic tot ei din Bulgaria etc. E masina mea, cumparata cu credit. E o idiotenie. Ar trebui sa vada cum lucreaza badantele… Care sunt cu acte corect…si care nu. Ei stiu ca sunt persoane bolnave si au nevoie de ajutor. Pot verifica daca au contracte sau nu pentru badante. Nu o fac…. atunci? Pentru ce aceasta lege? Respectam legile lor. Respecta si ei dreptul proprietatii? Ai lor in Romania au inregistrate masinile cu numere de Romania? Smecheri…sau vor sa plece toti…acasa la ei…cine stie. Frustratii rog sa nu faca comentarii rele.

  • s-a spus clar , fara comentarii din partea celor care sant frustrati , trebuie inteles ca nimeni nu a incalcat legea , circuland cu masinile cu numere de Romania , dar fiecare intelege ce vrea ca doar tot MADE in ROMANIA este

   • Libera circulație nu este îngrădită. Poți merge cu trenul sau cu motocicleta.
    Așa cum în România nu poți tranzita cu tăblițe fara macar o cifră (vezi m…e Psd) așa in Italia nu mai vă puteți plimba cu numere românești…. Asta e…. Știu că bollo si assicurazione ustura dar e tara lor fac legile ei…..

  • Draga Cristina,stii tu cat de mult se chinuie unii romani , ,,furbetti”,asa cum ii crezi si tu ,sa isi intretina familia aici, in Italia,platind o chirie,facturi ,taxe si apoi incercand sa mai si cumpere mancare din ceea ce le ramane?Cate umilinte ,lacrimi si amaraciune au strans in ani de Italia?Stiu,vei spune sa plece acasa daca nu le convine,dar stii tu ca poate nici acasa nu se pot intoarce pentru ca nu au nimic?Ce usor e sa dai cu vorbele …Pentru ei ,a plati asigurare,bollo si tot ce implica inscrierea unei masini aici,in Italia, ar insemna condamnarea propriilor fii la foame .Si ,ca cetateni ai Romaniei ,cred ca au dreptul sa aiba autoturismul inscris in tara lor.Nu va mai faliti cu studiile si statutul vostru…Astea nu arata ca esti OM…Hai sa fim buni…si nu numai de Craciun!Sarbatori fericite tuturor!

  • Bine zis, nici nu am terminat de citit textul când am ajuns la parte “mașina cumnatului împrumutată”. Mașina împrumutată pe termen de 10ani? Realitatea este că, ca agenție de PRATICHE auto, Înmatriculăm “foarte multe” mașini a bunicii și țin sa specific domnului care a scris acest articol ca foarte mulți din clienții noștri RECUNOSC.. Citez “Până când legea ne’am permis, noi am făcut. Acum ca nu mai sunt scăpări ÎNMATRICULAM mașinile noastre de pe numele bunicilor, părinților, fraților, verilor, cumnaților” și as putea continua pana mâine.
   Sunt RASIȘTI italienii? Atunci duceți-vă in România ca sunteți voi mai rasiști decât ei!!! Cei care se cred victime sunt aceia care au rămas strânși in portița care s’a închis, sunt FIX ACEI FURBETTI de care vorbește Salvini..
   Nu are rost sa continui ca după mi se da de rasistă.. Cei care într-adevăr sunt necăjiți aici și într-adevăr aveau nevoie sa economisească SUNT CEI MAI CINSTITI și din puținul lor se pun in regula..
   DECI NU MAI FACEȚI PE’A VICTIMELE ptr ca NU SUNTEM și ma pun in aceeași “oala” cu voi..
   Se știe bine care e realitatea și continuați sa va văitați ca babele la Bătrânețe!!!

  • De asta ne batjocoresc Titi cum vor,pt că nu suntem uniți …
   Ce a scris in acest articol e foarte corect.
   Am ajuns sa fie luați la mișto de un singur stat?
   A,scuze,de doua,adică roman și italian .
   In toată Europa nu exista asemenea lege ,numai în Italia?
   Și asta că și autoritățile române nu fac nimic pt noi?!
   Eu zic atât,e valabilă legea asta și pt italieni care au mașini înregistrate în România și Bulgaria,și asta că sa plătească asigurarea mai puțin?
   Cunosc o groaza de ,,furbeti,,de genul asta și printre cei ce va opresc pe strada și va aplica ,, legea,,
   A,ăștia nu mai sunt ,, furbeti,,?
   Și care este problema că ,,Salvini are atâtea instituții publice care nu-și fac treabă și nu vor sa muncească,,…?????
   Ce,nu-i așa???
   Trăim în secolul 21 in era informatica cu tratate între state,e atât de simplu sa trimită o amenda sau să contacteze asigurarea…etc cu un KLIC
   PROBABIL SUNTEM IN EPOCA DE PIATRĂ SI DE ASTA….
   DAU UN EXEMPLU ȘI INCHEI.
   NICI ACUM DUOA ATATIA ANI,,INCOMPETENTI SI FARA CHEF DE MUNCA DE AI KUI SALVINI,,DIN PROCURI,COMUNE,ETC NU STIU CA NOI SUNTEM COMUNITARI SI NU MAI TREBUIE,, PERMISUL DI SOGGIORNO,,ORI POSTILE PE ANUMITE DOCUMENTE, CHESTII EMENTARE SI CARE LE SUNT DATE,,MURA IN GURA,,PRIN CIRCOLARE,SI COMUNICATE IN TOATE INSTITUȚIILE PUBLICE DE STAT .
   ATUNCI CE VA MAI MIRA CA KEGEA E FACUTA SA FIE APLICATA CELOR CU CARE TINE????
   INTERESANT CINCEPT MAI AVETI,CA SI CUM AM CASA IN ROMANIA DAR CA LOCUIESC AICI TREBUIE SA PLĂTESC ASIGURAREA SI TAXE IN ITALIA CA DOAR SUNT RESIDENT IN ITALIA,NU?
   DE ASTA FAC CU NOI CUM VOR,PT CA GUVERNUL SI AMBASADA ROMÂNIEI NU FACE NIMIC PT NOI…PT CA NU NE INTERESEAZA DECAT DE NII INSINE.
   FRANCEZII AU INTORS O TARA CU SUSUL IN JOS,DIAR CA AU CRESCUT PRETURILE LA CARBURANȚI CU CATVA CENTI.IAR NOI NE LASAM CALCATU IN PICIOARE INCEPAND DE LA AI NISTRI PANA LA STRAINI
   SUNTEM UN NEAM DE LINGAI ȘI FRICOȘI,FAC BINE CA VOR AJUNGE SA VANDA TARA CU NOI CU TOT?!?!?!
   BRAVO! NU MAI SPUNE CA ESTI ROMAN
   DACA TE TRIMIT ASTIA SA TE OMORI ,TU O FACI,CA ASA ZICE LEGEA?
   OOOOO!
   UNDE NAIBA SUNT DREPTURILE OMULUI SI LIBERTATEA DE CIRCULAȚIE MULT CANTATA IN UE????
   SA NU MAU ZIC CA NOI SI ACUM DUPĂ 12ANI TOT CU VAMI SI BARUERE INTRAM IN EUROPA…
   BRAVOOOO!!!!

 2. Scuzama ca te jignesc da esti cam departe din tot ce sa vorbit ce sa scris si auzit nai anteles numa ce ai vrut tu nu legea an sine deranjeaza ci modu de aplicare sper sa nu mai fie persoane asa ca tine ca nu facem nimec numa pierdem timpu sa ne facem antelesi

 3. Adevărul „băi” Adi e că ţi-aş da amendă pentru masacrarea limbii române…
  Limba română are CRATIME, folosirea lui Î, â, ă, Ă e o necunoscută pentru FOARTE mulţi…
  Ceea ce e mai important e că se aplică LEGEA ! Punct.

  Benn, Salvini e ministru de interne al Italiei, nu am auzit să existe Statele Unite ale Europei unde să existe o constituţie …
  El doar aplică legea pe care „jmecherii” o fentează cu tot felul de tertipuri de cam 20 de ani…

  • Limba că limba ,dar tu nu se pare că trăiești pe Marte…
   Ai arătat câta cultura au cunoștințe ai….
   Bravoooo!!!!!!!!
   Ce ziceai de ,, constituția europeană,,
   Însăși etimologia cuvântului,, constituie,, spune totul.
   Ați auzit oameni buni,Europa nu are o constituie…
   Dar ce are?
   Orice stat ori uniune,o adunătură de nebuni,ce vrei tu,are i constituție în care sunt stipulate toate obligațiile și îndatoririle fiecărui individ și a celor care conduc acel stat sau ,, uniune,,
   De asta ne huiduie toți pe unde mergem că ne fac de râs și ăștia,, inteligenți ,,că tine….
   Uită-te la francezi ce fac de 2luni numai pt câtva centi in plus la carburanți.
   No?!!
   Poate sa ne lase în c….gol că le spunem că ,,au dreptate,,
   Lingăi și inculți,atât….

 4. Cum se face ca aceste masini inmatriculate afara circula numai aici si elimina toate toxinele aici si nu unde au fost inmatriculate, legea este foarte buna si trebuie respectata, si eu am cumparat masina din Ro. dar am inmatriculato aici inca din 2010. Trebuia pusa aceasta lege in vigoare mult mai demult.Unii vor sa fie smecheri au amenzi de circulatie sau de alt tip, sau fac evaziuni fiscale,si ca sa nu plateasca nimic si sa fie asa zis (nulla tenente) isi inmatriculeaza masina afara si isi rade in barba zicand ;acum sa vad ce o sa-mi confiste Italieni ca nu am nimic pe mine, uite ca nu mai tine, bravo Italiei, trebuia aplicata legea mult mai demult, si le taia aripile multora.

   • cristinico, cu scoli europene, intereseaza-te de rezidenta normala, care e in Romania, a tuturor cetatenilor romani, pana in momentul in care renunta la ea, stii tu cum( scoli europene…), sau obtin cetatenia inca unui stat UE si tre sa aleaga in ce stat are rezidenta normala.Banuiesc din comentariile tale ca tu esti deja cetatean italian, care a uitat unde l-a scapat barza, sau mataranga aia fara creier a lu tati…

  • Branco. Ai făcut bine pentru ce ai făcut bravo îți pot oferi o frânghie și un calorifer leagăle de tine și aruncă-te pe Fluviul Pó așa poți elimina toate toxinele din tine. Mult succes și ascultă-mă poate îți va fi de folos.

  • Si daca eu inregistrez masina aici…si o sa merg in concediu in spania, austria si primesc amenda mi-o plateste Salvini?Hai ca sunteti foarte rai…Habar nu aveti de lege. Daca tu ai avut masina din Romania… si vrei sa stai multi ani…foarte bine. eu daca dupa 2 ani plec nu pot cheltui bani cu alta inregistrare… Ma joc cu inregistrarea? E o proprietate si fac ce vreau. Apropo. amenda am avut pe Austria si am platit-o in Romania. Care e diferenta? Doar nu a platit Austria amenda mea cum nici Salvini nu o va plati. Sa verifice cum am cumparat masina, sa verifice daca am amenzi (neplatite), sa verifice daca nu sunt corect…apoi sa decida. Repet. E o ilegalitate, e o hotie mai binezis.

   • Umi se pare o chestie valabilă. .
    Dar de ce nu fac un fel ,, vigneta,,că și la noi in Romania?
    Asta as fi de acord,pt că folosesc șoselele și că poluez,etc.
    Dar scuze,au șosele de parcă sunt după bombardament,și mai vor să le dai bani și că și distrugi?
    Interesant

 5. Salutare eu aș fi de acord să pună o taxă pe an de 50 euro că folosim teritoriul Italian cu o mașină cu numere străine și lăsat numele și domiciliu cât din România și din Italia unde sunt rezidenți și să dea voie să se facă și Revisia în Italia. Așa gândesc eu că este bine au și ei un profit și este mai repede de identificat. Nu să ne confiște mașinile și să ne amendeze pentru incompetentele lor, doar suntem în Europa sau suntem doar cu numele. Rezist treziți-vă la Realitate nu mai dormiți ăstea din parlamente o să ne omoare de tineri, sunt buni decât să ne ia banii și noi să trăim cum putem…

  • Adică cine are mașini pe Italia sunt prosti ca plătesc doar BOLLO de 150€ minim și tu vrei sa plătești 50€ la an? La luna poate ar fi ok, atunci poți pretinde și sa faci ITP’ul in Italia

  • Eu nu am carnet. Partenerul meu este roman si are 2 masini in Italia si 2 in Romania, el lucreaza in constructii, eu intr-o cooperativa (culmea!) de trasporturi si munca mea inseamna si cautarea unei asigurari cat mai convenabile. Sunt de acord ca fiecare cauta sa economiseasca, si eu o fac si toti romanii sau italienii, in general fiecare om din lumea asta. Dar cu masinile inmatriculate in Romania s-a sarit calul si romanul prins cu mata in sac nu prea stie sa puna privirea in pamant si sa recunoasca faptul ca a gresit. El sare la scandal.

   • Am tot citit si chiar nu am vrut sa intervin dar ati scris un cuvant cu mare greutate in comentariul dvs si nu pot sa nu va dau o replica personala.
    D-na Cristina daca tot ati pomenit de furbetti si de rau platnici va rog sa ii intrebati pe sefii dvs de la cooperativa de ce au o cooperativa si nu au o firma normala ca mai toti bun-platnicii din europa. Si poate ei o sa va dea un raspuns total in afara discutiei dar va lamuresc eu. Ei va tin in cooperativa doar pt ca sunt furbetti si nu vor sa plateasca statului italian toate taxele care de fapt trebuiesc platite. Iar dvs sa va mai interesati cam prin ce tara din UE mai exista cooperative. Subiectul e vast si nu imi consum timp pt a va lamuri o puteti face si singura.
    Si sa mai intrebati cam ce taxe se platesc la stat de pe urma prostituatelor ( cam 90000 la numar in Italia ) si sa facem un calcul caci in jur de 3 mld€ pe an se keltuie pe acest tip de serviciu public ( pana la urma ) si statul nu incaseaza nici o taxa. Si ce se gandi sa ii scoata acum de pe urma astora care au masini cu nr straine.
    Pe scurt va zic doar ca nu e normal sa il transformi pe un om care isi vede de treaba lui intr-un infarctor peste noapte.
    Cu mult respect.

   • Pai nu a gresit cu nimic. Masinile trebuie sa circule liber si legal ( cu contract de comodat sau inchiriere). Este normal ca legea sa fie unitara pentru toti.

   • SEARA BUNA POT SA SPUN CA O TAMPENIE MAI MARE NU POATE FI DECIT SA CRITICI O NATIUNE INTREAGA TININD CONT CA PARTENERUL TAU DE VIATA E SI EL ROMAN.CRED CA STATUL ITALIAN PRIMA DE A DA O LEGE ABERANTA AR TREBUI SA ANALIZEZE BINE SITUATIA ,ROMANI CARE AU REZIDENTA IN ITALIA DECE PLATESC CU 25% MAI MULT FAATA DE UN ITALIAN LA ASIGURAREA UNEI MASINI AICI TREBUE LUCRAT SI SE REZOLVA TOTUL NO SA MAI VADA MASINI CU NR DE ROMANIA, BULGARIA …….

 6. Ce le mai lingeți coaiele la italieni futu-va’n gura de rotalieni obosiți.Pai mânânca-mi-ați pula de avocați ai Italiei voi rotalienii ăștia bășiți,lătrați si aruncați cu cacat pe neamul vostru,spurcaciuni ce sunteți.Autoturismele alea cu numere de România plătesc în țara taxele ma avocaților.Asigurari,impozit,itp si restul așa ca nu va mai cacati pe voi ca ii trag in pula pe broscoi cu nimic,din contra broaștele ca fura din toate pozițiile.Si ca sa mai știți una fraierilor:cand esti cetățean străin plătești mânca-mi-ați oula cu 20% mai mult la asigurare.Rotalienilor futi-va mortisorii si mamele in gura.

  • Candva, cineva din statul roman isi va aduce aminte de Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1099/2016 referitor la declararea resedintei fiscale si va hotara aplicarea lui stricta de la o zi la alta, asa cum au hotarat acum italienii aplicarea unei legi a lor care respecta si drepturile omului, si normativele europene. Atunci iti vei dori sa nu platesti taxe si amenzi statului roman daca ai fost comod si nu ai depus formularul an de an la ANAF. Si vei mai injura o data… nu conteaza pe cine.

   • Limba că limba ,dar tu nu se pare că trăiești pe Marte…
    Ai arătat câta cultura au cunoștințe ai….
    Bravoooo!!!!!!!!
    Ce ziceai de ,, constituția europeană,,
    Însăși etimologia cuvântului,, constituie,, spune totul.
    Ați auzit oameni buni,Europa nu are o constituie…
    Dar ce are?
    Orice stat ori uniune,o adunătură de nebuni,ce vrei tu,are i constituție în care sunt stipulate toate obligațiile și îndatoririle fiecărui individ și a celor care conduc acel stat sau ,, uniune,,
    De asta ne huiduie toți pe unde mergem că ne fac de râs și ăștia,, inteligenți ,,că tine….
    Uită-te la francezi ce fac de 2luni numai pt câtva centi in plus la carburanți.
    No?!!
    Poate sa ne lase în c….gol că le spunem că ,,au dreptate,,
    Lingăi și inculți,atât…
    Și gândiți in mod neutru,și veți vedea că legea nu-i corectă din nici un punct de vedere al legislației Europene,ale dreptului omului,etc,etc.
    As fi curios câți din noi își cunoaște propria constituție, românească,și cea europeană,că doar suntem in UE,nu ?și sa votat pt asta…
    Hai sa fim obiectivi,că nu știu nici macar 1%,am curaj sa pun pariu,dar mie teamă că devin,,milionar,,cu înjurături și vorbe urate de la inculți și așa-ziși inteligenți
    Ce sa ne mai mire când guvernul României e condus de hoți si ANALFABETI???
    Mai uitativa in jurul vostru și vedeți câți din italieni au mașini înscrise în România și Bulgaria,apoi mai vorbim…
    Eu as baga la zdup pe cei care, dacă-i vorba pe așa,pe cei din Romania care pe adresa lor au zeci sau sute de persoane, cu rezidenta fiscala doar că sa beneficieze de înscrierea mașini.
    A fost unul cu 5000 de pers arestat și dat și la tv.
    Deci vorbiți pe n cunoștință de cauză.nu mai aruncați cu noroi in ai noștri care muncesc și își fac munca cinstita,care cu mașina aia care o are se duce și vine de la muncă.
    Probabil vorbesc persoanele care nu știu ce este,și cu ce se mănâncă,MUNCA,mai ales cea printre străini care profită…..

   • alta prostie care o spui, veniturile pe care le faci intr-un stat sunt impozitate in acel stat, daca lucrezi pt o societate din acel stat; numai liber profesionistii(asta cred ca e ocupatia ta)sunt impozitati altfel…cod fiscal ai si in romanica, e acel cnp…

 7. In art 93 zice ” … vietano, a chi ha la residenza in Italia da piu di 60 giorni , di circulare con veicoli immatricolati all’estero , ad eccezione …”. Deci nu se refera doar la cei ce conduc dar la toti rezidenții care se găsesc într-o masina cu nr străine, clar discriminare. De atacat la CEDO!

  • Dar nu start e un abuz
   Nu poți da o lege azi și so si aplici.
   Nici macar să zică,, aveți 60 de zile sa….,,
   Nu
   Au intrat în noi că în ultimii proști
   Nici nu au dat legea bine și…
   Probabil ei cred că noi suntem neam de Nostradamus,și trebuia să prevedem că iese jaful asta de lege și știam exact ce și cum cu mult înainte de a ieși.
   Nimeni nu zice sa nu respectam legile țării,dar nu ceva care e jaf pe față,la drumul mare.
   Cum lege este pt noi,pt ei nu este?
   Europa nu vede,nu aude?
   Bruxelles ce face ,doarme,ca și cu Romania????
   Mă mir că nu ne pun să plătim taxe și impozite aici în Italia,pt casa sau terenul care îl au părinții sau rudele,dar îl avem noi in uz. .
   E cam aceeași chestiune că ai cu mașina.
   Cât ați văzut voi la tv italiene cum și unde, când opreau mașinile….?
   Nimic…
   Oare de ce…????

 8. Hai să fim serioși, umblați cu mașini împrumutate și cu procură.
  De fapt mașina e a voastră , dar înscrisă pe unchiul, prietenul, amanta sau oricare persoană cunoscută și de încredere. Nu e nimeni atât de prost încât să vă împrumute mașina personală pentru un an de zile și mai ales ca să mergeți în străinătate cu ea.
  Deci voi circulați prin Italia, poluați aerul fără să plătiți nici o taxă, iar persoana ce v-a “ÎMPRUMUTAT” mașina circula prin România cu bicicleta, nu?
  Oare așa să fie?
  Românul merge pe ideea că: Dacă se poate, de ce nu!
  Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc.
  O zi bună.

  • Adrian…cine zice că nu se plătesc taxele?constituția țărilor Italia și România spun că mașina este O PROPRIETATE PERSONALĂ.Tu sau eu poți să faci ce vrei cu proprietatea ta personală.deci și sa o împrumuți la tata fiu fiica mama sau bunica și cățel sa circule unde cum dorește pe teritoriul Europei.Daca este pe numele tău și tu ești resident in Italia nu este corect.Dar daca nu este pe numele tău este abuz – faptul de a nu avea acest drept.Si toți plătesc taxele altfel mașina nu ar putea circula pentru că sunt camere și se înregistrează.Si apoi să îți mai zic ceva…am locuit în Austria și am fost și în alte țări dar daca ai luat amenzi au venit acasă în România de platit.Toti le trimit .Doar din Italia nu.Pune-ti întrebarea de ce și vei găsi singur răspuns.

  • Nu-i inteleg pe cei ce iau apararea broscarilor imputiti. Dar asa e romanul : un lingau si un tradator… Lupul moralist… Pur si simplu sunt situatii: cand un tanar vine in Italia sa lucreze 2 ani si sa se intoarca in Ro. Si in timpul asta circula cu masina tatalui sau… Masina imprumutata , dar inmatriculata in U.E. si care circula legal , cu toate la zi. De ce i se ingradeste libera circulatie? Poate apoi omul pleaca in Spania sa stea acolo si sa lucreze si asa mai departe. De ce sa fie obligat un roman sa isi inscrie masina in Italia si sa plateasca o asigurare aberanta calculata la factor de risc maxim? De ce nu se armonizeaza legislatia europeana in toate tarile? Sa fie legea clara si echiunitara pentru toti. Alta situatie e cu masina pe Italia cand vii in Ro? Sa fie obligati si investitorii italieni sa inscrie masinile aici…

  • Umi se pare o chestie valabilă. .
   Dar de ce nu fac un fel ,, vigneta,,că și la noi in Romania?
   Asta as fi de acord,pt că folosesc șoselele și că poluez,etc.
   Dar scuze,au șosele de parcă sunt după bombardament,și mai vor să le dai bani și că și distrugi?
   Interesant

 9. Desi am autoturism cu numar de inmatriculare italian, vara vine cumnatul din Romania cu masina lui Personala (El nu e resident in Italia) in vizita la mine. Conform acestei legi eu nu pot circula cu el in masina, desi nu sunt eu la volan, deoarece am rezidenta in Italia de mai mult de 3 ani. Nu mi se pare corect. O alta problema ridicata e permisul italian si cartea de identitate italiana pe care scrie non valido per espatrio, in elevetia am luat amenda pe motivul ca nu am o carte de identitate valabila in afara italiei. Vreau sa zic ca sunt multe probleme de rezolvat… Desi mi se pare corect daca vrei sa circuli in Italia trebuie sa ai masina inscrisa aici, cred ca ar trebui dat un timp de 6 luni ca toti sa intre in legalitate. Adica cel cu masina inscrisa in Romania sa aiba timp sa lase teritoriul italiei, sau sa faca documentele pentru inscrierea in Italia.

 10. F f f adevărat.problema este că,cei care au fost opriți de poliția italiană și au fost nevoiți să își schimbe numerele de la mașini ce fac?chiar dacă mașina nu a fost pe numele lor dar circulau în Italia și aveau reședința? O masura abuzivă.Ma întreb de ce domnilor parlamentari români corupți nu dați o lege egală în România și sa îi amendați aspru pe străinii care circula cu mașini străine și nu plătesc taxele?De ce?Daca se verifica ,că legea a fost dată abuziv cine da banii înapoi sa se reînmatriculare mașinile în România?Oare mai da cineva ?NIMENI sunt sigur.

  • Cu tehnologia de azi care îți sugerează ce și cum sa scrii,e și normal.
   Când ai draci și scri pe fugă se întâmplă să și greșești,
   Uite unde era perfecțiunea întruchipată….
   Vorbește de lucruri serioase nu de ceva de doi lei…

 11. Bun au dat legea asta ok cine vrea isi inscrie masina aici cine nu trebuie sa i se dea timp sa isi duca masina in tara lui dar cum se aplica legea asta mi se pare abuz nu stiu sigur dar am auzit ca ar sta politia la Trieste nu mi se pare corect

  • Ești tareee!!!!
   Ai spus tot în câteva cuvinte.
   Sunt in Italia și se spune,, românul la nevoie te sapă,,începând de la ambasadă și până la cei ce se cred, doar, inteligenți,dar nu fac nimic…..

 12. Sărbători fericite tuturor… problema e la nivel european,spun asta pro și contra legii referitoar la mașinile cu Nr străin.Masinile sunt deja înmatriculate la nivel național și european,se poate circula, asigurarea funcționează și ia la nivel European.Problema e unde facem fum….corect …. simplu și la obiect legea europeană nu funcționează.De ce trebuie sa reînmatriculeaze un auto intro parte si in alta??? Se poate face simplificarea dar nu se vrea .cum ne au dat o carte de identitate tot la fel pot sa accepte un auto cu Nr străin contra cost la comune (primăria orașului)in plus nu vad de ce nu poți face și o asigurare aici cu Nr străin doar este Comunitatea Europeană. SIMPLU mă cheamă x am auto Y rezident la v timp de plata a taxelor 60 de zile…..pur și simplu ne îngreunează viața la toți și la nivel european … dacă tot este Comunitatea Europeană, păi să fie. Cu bine tuturor și un an bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.