Bogăția fiului lui Liviu Dragnea creste într-o zi, cât altora în 10!

0
292
Loading...

Opt dintre companiile care exploatau anul trecut cele mai mari suprafeţe de teren arabil pentru care s-au solicitat subvenţii aparţin unor investitori străini. Compania daneză Ingleby a devenit al treilea cel mai mare jucător din piaţă după suprafaţa cultivată, luând locul firmei Comcereal Vaslui, înfiinţată de omul de afaceri Adrian Porumboiu, dar aflată în insolvenţă. Surpriza din rândul românilor vine însă din partea lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, notează Economica.net

Un nume mai nou a apărut pe piaţa agricolă din România, anul trecut. Este Nutrelo Group SA, deţinută, potrivit Termene.ro , de către fiul fostului lider PSD Liviu Dragnea, Dragnea Valentin Ştefan (80% din acţiuni) şi Gabriel Putineanu. Firma exploatează aproximativ 1.200 de hectare în judeţul Teleorman, conform hotnews.ro. Dragnea jr. este însă mult în urma altor proprietari, cei mai mari fiind străini.

Grupul danez Ingelby, controlat de familia miliardarului de origine suedeză Hans Rausing, unul dintre cei mai bogaţi 100 de oameni din lume, a mai urcat anul trecut încă o poziţie în clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România, indică datele Agenţiei de Plăţi la solicitarea ECONOMICA.NET. Prin societatea Campo D’Oro din judeţul Timiş pe care a cumpărat-o de la investitorul italian Giovanni Roncato, familia daneză a reuşit să ajungă în top trei deţinători de terenuri arabile pentru care a solicitat subvenţii, luând locul Comcereal SA Vaslui, firma construită de omul de afaceri Adrian Porumboiu şi care nu mai figurează în top 15 solicitanţi de subvenţii, fiind în insolvenţă.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby controlează şi Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale şi Green Gate SRL. Potrivit unei raportări a companiei aferente activităţii 2017/30 iunie 2018, compania exploata 19.416 de hectare în România pe care le-a cultivat cu cereale, fasole, seminţe de iarbă sau coacăze. Compania deţine, de asemenea, şi aproximativ 7.261 de hectare de pădure, în Topoloveni, Iedera şi Siriu şi deţine şi o cireadă de vite de rasă.

Loading...

Primele două companii în funcţie de suprafeţele pentru care au depus cereri unice de plată în contul lui 2018 rămân Agricost SRL, firma fondului de investiţii din Arabia Saudită Al Dahra Holding care exploatează 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei şi Intercereal SA, firma din grupul Interagro a omului de afaceri român Ioan Niculae.

Danezii de la JD Agro Cocora de pe nouă pe patru

Din datele APIA, a doua mare surpriză a clasamentului celor mai mari exploatatori de terenuri arabile vine tot de la o companie daneză. JD Agro Cocora SRL, controlată, potrivit Termene.ro , de către Romania Farm Invest AS şi administrată de cetăţeanul de origine norvegiană Svend Axel Nilsson a urcat de pe poziţia a noua pe locul patru. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, danezii de la JD Agro Cocora cultivă cereale pe o suprafaţă de 12.500 hectare în judeţul Ialomiţa.Ferma lor este situată în partea de sud-est a României, în apropierea satului Cocora.

Pe poziţia a cincea figurează compania omului de afaceri italian Luciano Martini, Emiliana West Rom SRL, care exploatează în jur de 12.000 de hectare de teren în Timiş, iar pe locul şase Maria Trading SRL, una dintre firmele grupului Maria deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi printre care şi Jihad El Khalil. Tot din grupul Maria mai face parte şi SC Agro Chirnogi SA care figurează pe poziţia a 10 în clasamentul APIA.

Sursa foto: Vestea.net.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...