Apelul emoționant al unei asistente medicale: dragi părinti, vă rog citiți asta!

0
47
Loading...

Apelul impresionant al unei asistente medicale care li se adresează părinţilor care îşi transportă copiii cu autoturismele a devenit viral după ce femeia a relatat cât a fost de marcată de un accident rutier în care printre victime s-au numărat şi doi copilaşi.

Concret, Ana povesteşte că recent a fost de gardă şi a făcut parte dintr-un echipaj SMURD care a fost chemat în ajutor la un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme care s-a soldat cu cinci victime. „Era o zi rece de toamnă, iar eu mă gândeam că poate pentru că e duminică, garda mea va fi liniştită… De câte ori nu calculăm superficial şansele de dinainte şi ne gândim: “N-are ce să se întâmple rău”? Ei, bine, acelaşi gând probabil că l-au avut si părinţii Ei, cea despre care ştiu atât de puţine, dar cu toate astea nu o voi uita niciodată!”, începe femeia. Aproape instant echipajul este trimis la un accident. „Ni se mai spune că noi ne vom ocupa de pacientul cel mai grav şi că pentru ceilalţi s-au trimis ambulanţe din localitatea cea mai apropiată”, continua asistenta.

„Primul semn că accidentul a fost extrem de grav e locul de impact al maşinilor. Fiind afectate părtile din faţă, realizăm că impactul a fost frontal. (…) Zăresc pe bancheta din spate a unuia dintre automobile două scaune de copil şi mă îndrept către ele. Apropiindu-mă, observ că scaunele sunt fără copii în ele şi întreb pompierii unde sunt copiii. Îmi răspund repede cei care au sunat că o fetiţă a ieşit singură din maşină. Pompierii îmi spun că a preluat-o deja un echipaj medical (…). Bun, zic, ăsta e un copil, dar al doilea? De ce nu e în scaun? Întreb părinţii care erau conştienţi, în faţă, încă în centurile de siguranţă, dacă sigur aveau doi copii pe bancheta din spate. Cu privirile înmărmurite, în stare de şoc, îmi zic că da, o fetiţă de cinci ani cu autism şi una de trei ani jumatate. (…) Până să apuc să verbalizez nedumerirea, tatăl îmi spune că dormeau în scaunele lor fără centuri puse şi fixate. Găsim fata de trei ani inconştientă, în stop cardio-respirator, făcută ghem cumva sub scaunul şoferului. Îi punem guler, o aşezăm pe targa metalică şi începem manevrele de resuscitare în câmp la lumina lanternei. (…)”, precizează asistenta.

Pentru că a început să plouă, personalul medical decide să continue manevrele de resuscitare în ambulanţă. „În momentul în care am urcat cu ea în ambulanţă, la lumina puternică, realizam că fata este lipsită de orice urmă de traumă, nu are nici o picatură de sânge pe ea, dar mai presus de toate că e de neimaginat de frumoasă… mărunţică, delicată, cu o făţucă care mi-a adus aminte de felul în care mi-o imaginam mereu când eram copil pe Albă ca Zăpada”, îşi aminteşte Ana. Micuţa Anastasia avea însă coloana cervicală ruptă şi măduva secţionată. S-a stins la spital. „Nu pentru a scăpa de o eventuală nenorocită de amendă ar trebui să pună nişte scaune proaste şi să pună nişte amărâţi de copii acolo ca în fotoliul de acasă pentru ca mai apoi să între într-o depăşire nebună şi să intre frontal în amărâtul care mergea regulamentar pe banda lui şi care a fost găsit de noi cu leziuni incompatibile cu viaţa, iar tu să scapi cu câteva zgârieturi şi o fractură de stern de la centură! (…)”, atrage asistenta atenţia concluzionând că atunci când aşezăm copiii altfel decât cum trebuie în maşină, poate fi ultima oară când îi vedem în viaţă.

Loading...

Inconştienţa părinţilor costă vieţi nevinovate
Cazul relatat nu este unul singular, ultimele date precizând clar că România se află pe primul loc în Europa, cu cei mai mulţi copii sub 14 ani ucişi în accidente rutiere, raportat la numărul locuitorilor care n-au împlinit încă 18 ani. Asta înseamnă 27 de cazuri la 1 milion de locuitori sub 18 ani.

„Părintele neglijează din diferite cauze contextuale siguranţa în trafic. Dar două secunde de neatenţie sunt suficiente pentru producerea unei tragedii. Aşadar, în maşină, evident copiii trebuie să stea pe locurile din spate, pe scaune adaptate vârstei lor, cu centură pentru că asta le salvează viaţa în caz de accident, plus că aşa se crează obişnuinţele de mai târziu. Dacă părintele nu îi pune centura sau el, la rândul lui, nu poartă centura, de ce copilul ar purta centura? Este greu să dai explicaţii copilului, dacă tu nu faci la fel”, explică psihologul, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ, Ionel Simionca.

Postarea a fost preluată şi de către Vlad Voiculescu, iar într-un comentariu la aceasta se specifică faptul că „din cei aproape 50 de copii decedaţi in 2018 în accidente rutiere, unul era transportat în scaun auto, iar ceilalţi peste 45 nu erau prinşi cu elemente de siguranţă ( scaun sau centură) iar din cei aproape 350 grav raniţi in 2018, 20 erau în scaun auto, iar peste 200 nu folosiseră nici scaun, nici centură”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...