Alegeri prezidențiale. Votul în Diaspora a început. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunile de vot.

0
302

Românii din străinătate pot vota, începând de astăzi, timp de trei zile, la alegerile prezidențiale. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat înființarea unui total de 835 de secții de votare în străinătate, de aproape trei ori mai multe decât la scrutinul din 2014,potrivit informațiilor furnizate de Biziday

Primul tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Totuși, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Loading...

Prima secție de votare care s-a deschis este cea din Auckland (ora 1, ora României), Noua Zeelandă, urmată de cele din Australia. Primii români care și-au exprimat opțiunea de vot sunt cei care au ales să voteze prin corespondență. Potrivit Biroului Electoral Central, au votat prin corespondență peste 25.000 de români (cifrele se actualizează constant).

Programul de vot va fi diferit pentru Diaspora. Astfel, în ziua de vineri votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă secțiile se deschid la ora locală 7:00 și se închid la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

În țară, secțiile de votare se vor deschide duminică, la 7:00 dimineața, și se vor închide la ora 21:00, când vor fi prezentate și primele exit-poll-uri. Cetățenii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația de pe pagina web www.registrulelectoral.ro. Cei care duminică, 10 noiembrie, nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.

Biroul Electoral Central a validat candidatura a 14 persoane. Printre aceștia: Klaus Iohannis (susținut de PNL), Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (candidatul Alianței USR-PLUS), Mircea Diaconu (susținut de Pro România și ALDE), Theodor Paleologu (susținut de PMP) și Kelemen Hunor (UDMR).

Citiți mai multe detalii aici

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...