A trecut mândria de român. Acum, ce facem?

1
105

Ca in fiecare an, de 1 Decembrie cumpărăm steaguri ieftine si ne afișăm mândria ca trăim in Romania. Culmea, asta fac si cei ce vin din străinătate!

Acum că a trecut isteria, ne întoarcem la ale noastre: revine ura dintre noi, revin proastele obiceiuri. O sa înceapă live-urile pe Facebook cu tăierea porcului si cu oameni beți. Vor comenta multi cum ca e urat, dar cei ce comentează ucid limba romana in câteva cuvinte. Ăștia suntem, nu cei cu falsa modestie, de 1 Decembrie. Dar e ceva greșit in a te mândri ca ești roman? NU! Nici vorbă! Problema este ca nu prea avem cu ce ne mândri, atâta timp cât ne conduce o șleahtă de hoți, unul și unul încercând sa profite de puterea pe care o deține, să scape de pușcărie.  Mi se pare imposibil ca in Romania anului 2018, romanii sa nu fie uniți, in a scăpa de hoție. Foarte multi, firește, nici măcar n-au înțeles situația. Cei săraci si prosti, sunt folosiți de către cei ”deștepți” in a face avere și apoi in a scăpa basma curata. Cum sa-i explic asta, celui ce nu a realizat singur, ca nu este decât un instrument in aceasta lupta? Că el nu contează ca ins, ci doar ajută la numărătoare?

”Din depărtare”, toți am fost uniți in istoria noastră. Dar dacă stai sa citești, vei vedea ca aceasta este plina de trădări si răsturnări de situație. Numai Dumnezeu știe cum am rezistat atâta timp ca neam, ca tare ne mai place minciuna si hoția. te întreb pe tine, cititorule, tu ai impresia ca hoții de la conducere sunt singurii hoți ce exista in Romania? Te-ai întrebat vreodată dacă hoții sunt majoritari, sau ei reprezinta de fapt gândirea noastră? Daca ai ajunge tu, să ai o funcție in care vei avea milioane de euro pe care le-ai putea face ”să dispară” esti sigur ca nu ai face la fel? Astea sunt întrebări la care nimeni nu ar raspunde cu adevarat, dar timpul o demonstrează; suntem cei mai smecheri si descurcareti din Europa, dar suntem la coada ei. Cum iti explici?

În alte ordine de idei, desi multi sunt sigur ca nu stiau, Romania nu a fost singura țară care a sărbătorit acum, 100 de ani de la ”naștere”.  Încă 11 state împlinesc 100 de ani în 2018! A…pai credeai ca suntem unici si sfinti? Imi pare rau, mai sunt oameni care au facut exact ce am facut si noi. Știu, noi suntem poporul ales de Dumnezeu, dar asta e.

O sa ne oprim un pic la Islanda, ea fiind una dintre tarile care au sarbatorit Centenarul. ei s-au oferit să prea in locul nostru președinția rotativă a Uniunii Europene care va fi exercitată, în premieră, de România. Doar când te gândești cu ce oameni mergem acolo, parca iti mai dispare din mândria de roman. Va dați seama ce nenorocire pe Islandezii ăștia și ce noroc pe noi? Să nu aibă ei o Dancilă, care să-i reprezinte?

1 decembrie 1918, data Marii Uniri de la Alba Iulia, ziua noastră națională este și data la care a fost semnat Actul de Uniune Dano-Islandeză (valabil 25 de ani), care, după 104 ani de „regiune” a Danemarcei, recunoștea Regatul Islandei ca stat complet suveran, aflat doar în „uniune personală” cu Danemarca. După ce Germania a ocupat Danemarca în aprilie 1940, Regatul Islandei a fost, la rândul său, ocupat de trupele britanice (mai 1940) și apoi de cele americane (august 1941). La 31 decembrie 1943, Actul de Uniune Dano-Islandeză a expirat. În mai 1944, islandezii au hotărât într-un referendum de 4 zile (cu 95% de voturi „pentru”!) abolirea monarhiei și înființarea republicii. Regatul Islandei a devenit oficial republică la 17 iunie 1944, data respectivă devenind apoi Ziua Națională a Islandei. În 1946 trupele Aliaților au părăsit insula dintre Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic.

Despre diferențele dintre cele doua tari in acești 100 de ani, n-am sa vorbesc. De rușine, nu de alta.

M-am luat cu vorba dar ajung in final sa va întreb ce voiam sa știu încă de la început. Ce ziceti ca am sărbătorit pe 1 Decembrie?

Autor articol: Redacția ”Romani prin Lume”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.