A intrat frica in oameni rău de tot! Din cauza unui zvon, şi-au tăiat animalele într-o noapte.

0
86

De frica pestei porcine, localnicii dintr-un sat din judeţul Galaţi au tăiat toţi porcii într-o singură noapte. La începutul săptămânii, doi porci dintr-o gospodărie au murit, iar veterinarii au recoltat probe. Oamenii nu au mai aşteptat rezultatul analizelor şi au tăiat animalele. După două zile au aflat că analizele au ieşit negative, dar porcii fuseseră deja sacrificaţi.

Vestea că virusul pestei porcine a ajuns în sat i-a panicat pe localnicii din Odaia Manolache. De teamă că veterinarii vor veni să le ia porcii, oamenii s-au grăbit să-i taie noaptea.

Se râde de lume, doamnă! Noi muncim toată vara la CAP, vai de capul nostru muncim şi am vrut şi noi un porc să tăiem de Crăciun şi l-am tăiat acum”.

„S-a auzit cu pesta. Îl bag la ladă, la Crăciun îl scot, îl dezgheţ, atunci fac cârnaţi, lebăr, tobă”. După două zile de la răspândirea zvonului, localnicii au aflat că a fost alarmă falsă. Prea târziu, însă.

Nu e pestă porcină?

Nu e nimic. A murit, dar nu a ştiut, a făcut testul ăsta şi a spus că e rujeolă.

A fost alarmă falsă?

Posibil, aşa se duce la ţară, dintr-un om în altul şi oamenii de frică, săracii… Oamenii nu ştiţi … ca oaia. Când a început, gata pe la 11, 12 noaptea, vâj, focul.

Aproape 200 de porci din sat au ajuns în congelatoare. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare îi avertizează pe oameni să nu mai plece urechea la zvonuri. Carmen Stroia – director DSVA Galaţi: „Aşteptaţi şi intraţi în legătura de fiecare dată cu DSVA prin reprezentanţii noştri în teritoriu. Măsura corectă este să aşteptăm rezultatul diagnosticul de certitudine Să nu intram în panică când nu e cazul”.

Marian Ghinea, primarul comunei Vânători: „S-a dus prostia, asta este prostia. Că de asta tot spun să stea liniştiţi, să nu facă prostii până nu pot eu să confirm oficial dacă este sau nu, dar ei au greşit”.

Până acum, în județul Galați au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.